Układy równań liniowych

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
goonzo19
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 25 paź 2009, o 20:06
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 2 razy

Układy równań liniowych

Post autor: goonzo19 »

Mógłby ktoś rozwiązać mi ten układ równań bo ja już próbowałem na kilka sposobów i wychodzi mi zawsze zły wynik
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} 8x+6y+5z+2t=21\\3x+3y+2z+t=10\\4x+2y+3z+t=8\\3x+5y+z+t=15\\7x+4y+5z+2t=18\end{array}}\)
wiem że można to rozwiązać na 2 sposoby ja próbowałem metodą eliminacji gaussa bo jest łatwiejsza ale nie wychodził mi wynik mógłby to ktoś rozwiązać tą metodą nie musi być do końca chciałbym zobaczyć jak to można wyzerować
Awatar użytkownika
Mariusz M
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6909
Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 1246 razy

Układy równań liniowych

Post autor: Mariusz M »

\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} 8x+6y+5z+2t=21\\3x+3y+2z+t=10\\4x+2y+3z+t=8\\3x+5y+z+t=15\\7x+4y+5z+2t=18\end{array}}\)

\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} 8x+6y+5z+2t=21\\3x+3y+2z+t=10\\8x+4y+6z+2t=16\\3x+5y+z+t=15\\7x+4y+5z+2t=18\end{array}}\)

\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} 8x+6y+5z+2t=21\\3x+3y+2z+t=10\\ \qquad -2y+z \qquad=-5\\3x+5y+z+t=15\\7x+4y+5z+2t=18\end{array}}\)

\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} 8x+6y+5z+2t=21\\3x+3y+2z+t=10\\ \qquad -2y+z \qquad=-5\\ \qquad+2y-z \qquad =5\\7x+4y+5z+2t=18\end{array}}\)

\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} 8x+6y+5z+2t=21\\3x+3y+2z+t=10\\ \qquad -2y+z \qquad=-5\\7x+4y+5z+2t=18\end{array}}\)

\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} 8x+6y+5z+2t=21\\3x+3y+2z+t=10\\ \qquad -2y+z \qquad=-5\\-x-2y\qquad \qquad =-3\end{array}}\)

\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} 8x+6y+5z+2t=21\\3x+3y+2z+t=10\\ \qquad -2y+z \qquad=-5\\-3x-6y\qquad \qquad =-9\end{array}}\)

\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} 8x+6y+5z+2t=21\\ \qquad -3y+2z+t=1\\ \qquad -2y+z \qquad=-5\\-x-2y\qquad \qquad =-3\end{array}}\)

\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} 8x+6y+5z+2t=21\\ \qquad -3y+2z+t=1\\ \qquad -2y+z \qquad=-5\\-8x-16y\qquad \qquad =-24\end{array}}\)

\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} 8x+6y+5z+2t=21\\ \qquad -3y+2z+t=1\\ \qquad -2y+z \qquad=-5\\ \qquad -10y+5z+2t=-3\end{array}}\)

\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} 8x+6y+5z+2t=21\\ \qquad 3y-2z-t=-1\\ \qquad -2y+z \qquad=-5\\ \qquad -10y+5z+2t=-3\end{array}}\)

\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} 8x+6y+5z+2t=21\\ \qquad y-z-t=-6\\ \qquad -2y+z \qquad=-5\\ \qquad -10y+5z+2t=-3\end{array}}\)

\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} 8x+6y+5z+2t=21\\ \qquad 10y-10z-10t=-60\\ \qquad -2y+z \qquad=-5\\ \qquad -10y+5z+2t=-3\end{array}}\)

\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} 8x+6y+5z+2t=21\\ \qquad y-z-t=-6\\ \qquad -2y+z \qquad=-5\\ \qquad \qquad -5z-8t=-63\end{array}}\)

\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} 8x+6y+5z+2t=21\\ \qquad 2y-2z-2t=-12\\ \qquad -2y+z \qquad=-5\\ \qquad \qquad -5z-8t=-63\end{array}}\)

\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} 8x+6y+5z+2t=21\\ \qquad y-z-t=-6\\ \qquad \qquad-z -2t=-17\\ \qquad \qquad -5z-8t=-63\end{array}}\)

\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} 8x+6y+5z+2t=21\\ \qquad y-z-t=-6\\ \qquad \qquad 5z +10t=85\\ \qquad \qquad -5z-8t=-63\end{array}}\)

\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} 8x+6y+5z+2t=21\\ \qquad y-z-t=-6\\ \qquad \qquad z +2t=17\\ \qquad \qquad \qquad 2t=22\end{array}}\)


\(\displaystyle{ \begin{cases} t=11 \\ z=17-22=-5\\y=-6+11-5=0\\x= \frac{1}{8} \left(21-22+25\right) \end{cases}}\)

\(\displaystyle{ \begin{cases} t=11 \\ z=-5\\y=0\\x= 3\end{cases}}\)
ODPOWIEDZ