Suma pojedyncza

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
pijotr89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 2 lis 2009, o 17:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa

Suma pojedyncza

Post autor: pijotr89 »

Sprawdzić, że:
\(\displaystyle{ \sum_{j=p+k}^{q} a_{j}}\)=\(\displaystyle{ \sum_{j=p}^{q-k} a_{j+k}}\) gdy \(\displaystyle{ q \ge p+k}\)
miodzio1988

Suma pojedyncza

Post autor: miodzio1988 »

Mozesz sobie te sumy najpierw rozpisac. Tak dla rozeznania. Az taki formalny dowod do tego potrzebny nie jest, ale jesli chcesz,....
ODPOWIEDZ