proszę o pomoc w obliczeniu następującej macierzy
\(\displaystyle{ (\left[\begin{array}{ccc}2&1\\5&3\end{array}\right]}\) \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}1&0\\0&1\end{array}\right]}\)\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}3&-1\\-5&2\end{array}\right]^{4})}\)
Prosze o pomoc w rozwiązaniu
z góry dziękuję
Potęgowanie macierzy
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 31 paź 2009, o 00:07
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 31 paź 2009, o 00:07
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
Potęgowanie macierzy
CZy mozesz mi wytumaczyć dlaczego mam tylko podnieść ostatnią macierz do potęgi skoro ten zapis jest jedną macierzą która muszę spotęgować a zgodnie z zasdą potegowania musze muszę rozpisać to tak
\(\displaystyle{ A^{p} = A \cdot A\cdot \dots \cdot A}\) ??
\(\displaystyle{ A^{p} = A \cdot A\cdot \dots \cdot A}\) ??
Ostatnio zmieniony 1 lis 2009, o 01:19 przez czeslaw, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 1086
- Rejestracja: 22 paź 2009, o 19:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polen
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 306 razy
Potęgowanie macierzy
Przecież wg twojego zapisu to ostatnia macierz jest do potęgi a nie całość. Więc potegujesz ostatnia macierz a następnie wykonujesz mnożenie 1x2 wynik z mnozwnia x wynik potegowania
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 31 paź 2009, o 00:07
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
Potęgowanie macierzy
w takim razie moj zapis jest zły za co bardzo przepraszam ale chodzi o to aby całą macierz podnieść do potęgi 4 ? jak to zrobić ?
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 14 paź 2009, o 13:43
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Pomógł: 2 razy
Potęgowanie macierzy
to bardzo proste, najpierw wymnażasz macierze w nawiasie a nastepnie powstala macierz podnosisz do potegi 4, a macierze poteguje sie tak samo jak zwykle liczby....mnozysz ja cztery razy przez siebie czyli \(\displaystyle{ A^{4}}\)=A*A*A*A