Skąd wzieło się takie rozwiązanie? (szukanie baz)

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
arabella
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 72
Rejestracja: 14 paź 2009, o 22:11
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy

Skąd wzieło się takie rozwiązanie? (szukanie baz)

Post autor: arabella »

\(\displaystyle{ x_{1}, \ x_{2},\ x_{3},\ x_{4} \in R^{4}}\). wektory to \(\displaystyle{ (-3,1,1,0),\ (-2,1,0,1)}\). \(\displaystyle{ dim=3}\)

po przekształceniu \(\displaystyle{ x_{1}= x_{2} - 4x_{3}-3x_{4}}\)

Moje pytanie jest takie:

czemu: \(\displaystyle{ x_{2}(-1,1,0,0)\ x_{3}(-4,0,1,0)\ x_{4}(-3,0,0,1)}\)

skąd biorą się te wektory przy \(\displaystyle{ x}\)?
Ostatnio zmieniony 28 paź 2009, o 21:07 przez miki999, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Cały kod LaTeX-a umieszczaj w tagach [latex].
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Skąd wzieło się takie rozwiązanie? (szukanie baz)

Post autor: »

arabella pisze:\(\displaystyle{ x_{1}, \ x_{2},\ x_{3},\ x_{4} \in R^{4}}\). wektory to \(\displaystyle{ (-3,1,1,0),\ (-2,1,0,1)}\). \(\displaystyle{ dim=3}\)
Raczej \(\displaystyle{ (x_{1}, \ x_{2},\ x_{3},\ x_{4}) \in R^{4}}\). Ale i tak ciężko stwierdzić jakie zadanie miałaś na myśli.

Pomijając zaś pierwszą linijkę tego co napisałaś, to skoro: \(\displaystyle{ x_{1}= x_{2} - 4x_{3}-3x_{4}}\), to:
\(\displaystyle{ (x_1,x_2,x_3,x_4) = (x_{2} - 4x_{3}-3x_{4},x_2,x_3,x_4) = \\
= (x_2,x_2,0,0) + (-4x_3, 0,x_3,0) + (-3x_4,0,0,x_4) =\\ =
x_{2}\cdot (-1,1,0,0) + x_{3}\cdot (-4,0,1,0) + x_{4} \cdot (-3,0,0,1)}\)


Q.
ODPOWIEDZ