Rozwiąż układ równań

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
wbb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 464
Rejestracja: 17 lut 2009, o 15:00
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 73 razy
Pomógł: 25 razy

Rozwiąż układ równań

Post autor: wbb »

Rozwiąż układ równań

\(\displaystyle{ \begin{cases} 3x+5y=2\\4x+9y=4\end{cases}}\) w \(\displaystyle{ \mathbb{Z} _{7}}\).

Liczyłem to już ze sto razy i wychodzi mi, że układ jest sprzeczny (wyszło chyba, że \(\displaystyle{ 5=4}\)), ale nie jestem pewny czy czegoś nie pomyliłem przy tych działaniach modulo, więc gdyby ktoś to spróbował rozwiązać i potwierdził lub zaprzeczył mojemu wynikowi, to byłbym wdzięczny.
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Rozwiąż układ równań

Post autor: »

Dodanie stronami obu równań daje \(\displaystyle{ 0=6}\), więc układ jest sprzeczny.

Q.
ODPOWIEDZ