własności wyznaczników, udowodnij równość

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
figus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 25 paź 2009, o 08:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 3 razy

własności wyznaczników, udowodnij równość

Post autor: figus »

Korzystając z własności wyznaczników udowodnić równość. Nie obliczać wyznacznika.

\(\displaystyle{ \left|\begin{array}{ccc}1&a&a^2\\1&b&b^2\\1&c&c^2\end{array}\right|= \left|\begin{array}{ccc}a& b \cdot c&1\\b& a \cdot c &1\\c& a \cdot b&1\end{array}\right|}\)

Proszę o podpowiedź jak to "ugryźć" lub o rozwiązanie
ODPOWIEDZ