podaj bazę jądra homomorfizmu
podaj bazę jądra homomorfizmu
\(\displaystyle{ Podaj \ bazę \ jądra \ homomorfizmu \ liniowego \ g:R ^{3} \rightarrow R ^{2}\ zadanego \ macierzą \\ A=\left[\begin{array}{ccc}1&2&-2\\-2&-4&4\end{array}\right]}\)
- Zordon
- Użytkownik
- Posty: 4977
- Rejestracja: 12 lut 2008, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 75 razy
- Pomógł: 910 razy
podaj bazę jądra homomorfizmu
najpierw oblicz jądro rozwiązując układ równań:
\(\displaystyle{ AX=0}\)
\(\displaystyle{ X=\begin{pmatrix}
x \\ y \\z
\end{pmatrix}}\)
\(\displaystyle{ AX=0}\)
\(\displaystyle{ X=\begin{pmatrix}
x \\ y \\z
\end{pmatrix}}\)
podaj bazę jądra homomorfizmu
to z tego co zrozumiałem to
\(\displaystyle{ kerh=(x+2y-2z,-2x-4y+4z)}\)
a Jak z tego policzyć bazę?
\(\displaystyle{ kerh=(x+2y-2z,-2x-4y+4z)}\)
a Jak z tego policzyć bazę?
podaj bazę jądra homomorfizmu
\(\displaystyle{ A=\left[\begin{array}{ccc}1&2&-2\\-2&-4&4\end{array}\right]*\left[\begin{array}{ccc}x\\y\\z\end{array}\right]=\left[\begin{array}{ccc}x+2y-2z\\-2x-4y+4z\end{array}\right]\\ \begin{cases} x+2y-2z=0 \\ -2x-4y+4z=0 \end{cases}}\)
Ale jak pomnożę górę razy -2 to mi się wszystko skróci i zostanie 0=0
Ale jak pomnożę górę razy -2 to mi się wszystko skróci i zostanie 0=0
podaj bazę jądra homomorfizmu
Nic się nie skroci tylko ten Twoj uklad ma nieskonczenie wiele rozwiazan. I nalezy wypisac ogolna postac tych rozwiazan.
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6909
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
podaj bazę jądra homomorfizmu
drpuzon pisze:\(\displaystyle{ A=\left[\begin{array}{ccc}1&2&-2\\-2&-4&4\end{array}\right]*\left[\begin{array}{ccc}x\\y\\z\end{array}\right]=\left[\begin{array}{ccc}x+2y-2z\\-2x-4y+4z\end{array}\right]\\ \begin{cases} x+2y-2z=0 \\ -2x-4y+4z=0 \end{cases}}\)
Ale jak pomnożę górę razy -2 to mi się wszystko skróci i zostanie 0=0
\(\displaystyle{ \left[x,y,z\right] =\left[-2y+2z,y,z \right]}\)
podaj bazę jądra homomorfizmu
A jeżeli bym miał napisać bazę obrazu, to co będzie tą bazą? Trochę nie mogę zrozumieć tych homomorfizmów