\(\displaystyle{ 2Y * \begin{bmatrix} 3&0&1\\0&4&0\\1&0&2\end{bmatrix} = \begin{bmatrix} 1&0&1\\0&1&0\\1&0&1\end{bmatrix} + Y * \begin{bmatrix} 2&0&2\\0&4&0\\2&0&0\end{bmatrix}}\)
Będę wdzięczny za pomoc
Rozwiązać podane równanie macierzowe
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 23 paź 2009, o 14:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
- scyth
- Użytkownik
- Posty: 6392
- Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1087 razy
Rozwiązać podane równanie macierzowe
wskazówka:
\(\displaystyle{ 2Y * A = B + Y * C \\
Y * (2A) - Y * C = B \\
Y * (2A-C) = B \\
Y = B * (2A-C)^{-1}}\)
(o ile odwracalna)
\(\displaystyle{ 2Y * A = B + Y * C \\
Y * (2A) - Y * C = B \\
Y * (2A-C) = B \\
Y = B * (2A-C)^{-1}}\)
(o ile odwracalna)
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 23 paź 2009, o 14:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz