Wektor jednostkowy i rozkładanie wektorów

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Awatar użytkownika
SZEKEL
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 46
Rejestracja: 2 lut 2009, o 18:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wałbrzych
Podziękował: 22 razy

Wektor jednostkowy i rozkładanie wektorów

Post autor: SZEKEL »

Witam. Mam problem z dwoma następującymi zadaniami:
1. Dany jest wektor \(\displaystyle{ a=7i+11j}\). Wyznaczyć wektor jednostkowy, prostopadły do tego wektora.
2. Dane są wektory: \(\displaystyle{ a=3i+4j}\) oraz \(\displaystyle{ b=6i+16j}\). Rozłożyć wektor \(\displaystyle{ \vec{b}}\) na składowe: równoległa i prostopadła do wektora \(\displaystyle{ \vec{a}}\)

Nie mam zielonego pojęcia jak się zabrać do nich, zwłaszcza do zadania 1

Edit:
Troszkę poszukałem na necie i zadanie 1 próbuje rozwiązać w następujący sposób:
Wektor jednostkowy:
\(\displaystyle{ n =n _{x}i+n _{y}j}\)
\(\displaystyle{ n=1}\)

\(\displaystyle{ \vec{a} \cdot n=7n _{x}+11 n_{y}}\)

\(\displaystyle{ \begin{cases} 7n _{x}+11 n_{y}=0\\ n _{x}+n _{y}=1 \end{cases}}\)

Czy idę chociaż dobrym tropem?? Proszę o pomoc
Awatar użytkownika
scyth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6392
Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1087 razy

Wektor jednostkowy i rozkładanie wektorów

Post autor: scyth »

Jednostkowy czyli o długości równej 1. Podziel wektor przez jego długość i gotowe.
ODPOWIEDZ