macierz zerowa

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
adacho90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 197
Rejestracja: 24 cze 2008, o 15:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biała Podlaska
Podziękował: 41 razy

macierz zerowa

Post autor: adacho90 »

Wykazać, że dla każde \(\displaystyle{ k \in N}\)istnieje taka macierz \(\displaystyle{ A \neq 0}\), że dla dowolnego \(\displaystyle{ k}\) \(\displaystyle{ A^2 \neq 0, A^3 \neq 0,...., A^{k-1} \neq 0}\), ale \(\displaystyle{ A^k = 0}\) ( pisząc zero mam na myśli macierz zerową)
Ostatnio zmieniony 22 paź 2009, o 21:33 przez adacho90, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
scyth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6392
Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1087 razy

macierz zerowa

Post autor: scyth »

Zadanie źle sformułowane.
Dla dowolnego k? Czyli dla k=2, k=3 itd? Bo raczej to bzdura jest.
Czy tez może chodzi o to, że dla dowolnego k można znaleźć taką macierz?
Kamil_B
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1958
Rejestracja: 16 kwie 2009, o 16:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 361 razy

macierz zerowa

Post autor: Kamil_B »

Nie chodzi tu przypadkiem o macierze nilpotentne?
adacho90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 197
Rejestracja: 24 cze 2008, o 15:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biała Podlaska
Podziękował: 41 razy

macierz zerowa

Post autor: adacho90 »

tak, zdaje się, że je się rzeczywiście nazywa macierzami nilpotentnymi a rzeczywiście zrobiłem błąd w treści, teraz to już poprawiłem i ma to sens jakiś.
ODPOWIEDZ