wektor glowny

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Jacek_fizyk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 694
Rejestracja: 3 paź 2008, o 16:30
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 8 razy

wektor glowny

Post autor: Jacek_fizyk »

czy ktos moze obliczyc
\(\displaystyle{ (A-I)^2x}\) ma wyjsc (0,0,4) a mi nie wychodzi i juz nie wiem gdzie robie blad.....

wektor x=(1,1,1)
a macierz A


\(\displaystyle{ A=\begin{bmatrix} 1&1&0\\0&1&0\\0&0&2\end{bmatrix}}\)-- 21 października 2009, 22:17 --juz znalazlem blad:)
JankoS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3101
Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zarów
Pomógł: 635 razy

wektor glowny

Post autor: JankoS »

\(\displaystyle{ (A-I)^2=\begin{bmatrix} 0&1&0\\0&0&0\\0&0&1\end{bmatrix}^2=\begin{bmatrix} 0&0&0\\0&0&0\\0&0&1\end{bmatrix}, \quad (A-I)^2 \cdot x=\begin{bmatrix} 0&0&0\\0&0&0\\0&0&1\end{bmatrix} \cdot \begin{bmatrix} 1\\1\\1\end{bmatrix}=\begin{bmatrix} 0\\0\\1\end{bmatrix}}\).
ODPOWIEDZ