Bardzo proszę o informację czy można policzyć macierz X?
Jeżeli tak... to jak?
Być może to jest coś łatwego?...próbuję to policzy, chyba robię gdzieś jakiś błąd i nic mi nie wychodzi
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix}X\end{bmatrix}\cdot\begin{bmatrix}X\end{bmatrix}\c=\begin{bmatrix}1&5\\0&1\end{bmatrix}}\)
mnożenie macierzy
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
mnożenie macierzy
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix}a&b\\c&d\end{bmatrix} \cdot \begin{bmatrix}a&b\\c&d\end{bmatrix} = \begin{bmatrix}1&5\\0&1\end{bmatrix}}\)
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix}a^2+bc& ab+bd\\ac+cd& bc+d^2\end{bmatrix} = \begin{bmatrix}1&5\\0&1\end{bmatrix}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} a^2+bc=1 \\ ab+bd=5 \\ac+cd=0 \\ bc+d^2=1 \end{cases}}\)
rozwiąż układ równań
\(\displaystyle{ X = \begin{bmatrix}1& \frac{5}{2}\\0& 1\end{bmatrix} \vee X = \begin{bmatrix}-1& -\frac{5}{2}\\0& -1\end{bmatrix}}\)
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix}a^2+bc& ab+bd\\ac+cd& bc+d^2\end{bmatrix} = \begin{bmatrix}1&5\\0&1\end{bmatrix}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} a^2+bc=1 \\ ab+bd=5 \\ac+cd=0 \\ bc+d^2=1 \end{cases}}\)
rozwiąż układ równań
\(\displaystyle{ X = \begin{bmatrix}1& \frac{5}{2}\\0& 1\end{bmatrix} \vee X = \begin{bmatrix}-1& -\frac{5}{2}\\0& -1\end{bmatrix}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 70
- Rejestracja: 24 lis 2008, o 17:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 26 razy
mnożenie macierzy
dziękuję angulka!
nie wychodziło mi bo upierałem się źeby skladniki macierzy były calkowite...
i to mnie zgubiło
dzięki pozdrawiam
nie wychodziło mi bo upierałem się źeby skladniki macierzy były calkowite...
i to mnie zgubiło
dzięki pozdrawiam