Mnożenie macierzy
Mnożenie macierzy
Witam próbuje sam nauczyć się wszystkiego o macierzach i chciałem się zapytać czy można mnożyć macierz kwadratową z prostokątną? Jeżeli tak to prosiłbym o krótkie objaśnienie jak.
Mnożenie macierzy
Mozna. Wystarczy że wymiary te macierzy będą dobre. Co znaczy dobre? Kiedy mozna mnozyc dwie macierze?
Mnożenie macierzy
Jeżeli liczba kolumn pierwszej jest taka sama jak liczba wierszy drugiej No ale jak to zrobić? Bo w prostokątnej jest więcej komórek niż w kwadratowej.
Mnożenie macierzy
Mam takie działanie:
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 4&-6\\2&8\end{bmatrix}}\)\(\displaystyle{ \cdot}\) \(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&2&3\\0&3&1\end{bmatrix}}\)
Wynik wygląda tak:
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 4&-10&6\\2&28&14\end{bmatrix}}\)
Nie mam pojęcia jak to policzyć na wiki widziałem tylko mnożenie kwadratowych lub prostokątnych ale o mnożeniu kwadratowej i prostokątnej nie Może mi ktoś to wytłumaczyć jak to zrobić?
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 4&-6\\2&8\end{bmatrix}}\)\(\displaystyle{ \cdot}\) \(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&2&3\\0&3&1\end{bmatrix}}\)
Wynik wygląda tak:
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 4&-10&6\\2&28&14\end{bmatrix}}\)
Nie mam pojęcia jak to policzyć na wiki widziałem tylko mnożenie kwadratowych lub prostokątnych ale o mnożeniu kwadratowej i prostokątnej nie Może mi ktoś to wytłumaczyć jak to zrobić?
Mnożenie macierzy
Tak jak masz to w linku napisane.....zrob to zgodnie z definicją mnozenia macierzy i bedzie ok
-
- Użytkownik
- Posty: 123
- Rejestracja: 17 gru 2010, o 20:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: kwidzyn
- Podziękował: 10 razy
Mnożenie macierzy
trochę odgrzewam temat , ale nie ma sensu robić nowego , czyli można mnożyć macierze jeśli skrajne wymiarów śa takie same , np:
3(kolumny)x2(wiersze) można mnożyć z macierzą 1(kolumna)x3(wiersze)
3x2 można z 1x3 - skrajne muszą być takie same , tak ?
3(kolumny)x2(wiersze) można mnożyć z macierzą 1(kolumna)x3(wiersze)
3x2 można z 1x3 - skrajne muszą być takie same , tak ?
Mnożenie macierzy
nie wystarczy, ze slkrajne wymiary sa takie same, musi być liczba kolumn pierwszej równa liczbie wierszy drugiej, np. gdy mamy macierz A 3x5 i B 5x2, to mozemy wykonac, dzialanie AB(liczba kolumn A jest równa liczbie wierszy B), ale nie mozemy wykonac mnozenia BA(2 nie jest równe %, liczba kolumn pierwszej macierzy, NIE jest równa liczbie wierszy drugiej)!!!