Niech \(\displaystyle{ V=C^2[-\pi,\pi]}\) oznacza przestrzeń rzeczywistych funkcji dwukrotnie różniczkowalnych w sposób ciągły na przedziale \(\displaystyle{ [-\pi,\pi]}\). Czy wzór
\(\displaystyle{ (f,g)=f(-\pi)g(-\pi)+\int_{-\pi}^{\pi}f''(x)g''(x)dx}\)
określa iloczyn skalarny w \(\displaystyle{ V}\)? Odpowiedź uzasadnij.
Iloczyn skalarny w przestrzeni funkcji rzeczywistych
- gott314
- Użytkownik
- Posty: 233
- Rejestracja: 15 kwie 2009, o 16:48
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 38 razy
Iloczyn skalarny w przestrzeni funkcji rzeczywistych
Tak, znam. Chodzi mi głównie o warunek:
\(\displaystyle{ (f,f)=f(-\pi)^2+\int_{-\pi}^{\pi}f''(x)^2dx}\)
Czy zachodzi \(\displaystyle{ (f,f)>0}\) oraz \(\displaystyle{ (f,f)=0}\)?
\(\displaystyle{ (f,f)=f(-\pi)^2+\int_{-\pi}^{\pi}f''(x)^2dx}\)
Czy zachodzi \(\displaystyle{ (f,f)>0}\) oraz \(\displaystyle{ (f,f)=0}\)?
- Yaco_89
- Użytkownik
- Posty: 992
- Rejestracja: 1 kwie 2008, o 00:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tychy/Kraków
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 204 razy
Iloczyn skalarny w przestrzeni funkcji rzeczywistych
Chodzi Ci o warunek \(\displaystyle{ (f,f)>0}\) dla \(\displaystyle{ f(x) \neq 0}\) ? Tak. Zauważ, że masz tu sumę dwóch składników: kwadratu wartości \(\displaystyle{ f(-\pi)}\), który w oczywisty sposób jest nieujemny, oraz całkę z kwadratu funkcji, która też jest na pewno większa od 0 (bo \(\displaystyle{ (f''(x))^2 \ge 0 \bigvee x \in <-\pi,\pi>}\), a z twierdzenia o wartości średniej \(\displaystyle{ \int_{-\pi}^{\pi}f''(x)^2dx=(2\pi \cdot f''(c))^2 \ge 0}\)).
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
Iloczyn skalarny w przestrzeni funkcji rzeczywistych
Dla niezerowej funkcji \(\displaystyle{ f(x)=x+\pi}\) mamy \(\displaystyle{ (f,f) = 0}\), zatem czwarty warunek bycia iloczynem skalarnym nie jest spełniony.
Q.
Q.