obliczyć rząd macierzy

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
barred
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 13 lis 2008, o 18:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz

obliczyć rząd macierzy

Post autor: barred »

\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&2&-1\\-1&-3&0\\2&-1&-7\\-1&1&-4\end{bmatrix}}\)

prosiłbym o dokładne wytłumaczenie co i jak
miodzio1988

obliczyć rząd macierzy

Post autor: miodzio1988 »

Dokładnie Ci mowię , żebyś skorzystał z eliminacji Gaussa.
barred
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 13 lis 2008, o 18:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz

obliczyć rząd macierzy

Post autor: barred »

fajnie, a teraz w gratisie prosze o info na temat tej eliminacji :]
miodzio1988

obliczyć rząd macierzy

Post autor: miodzio1988 »



No bardzo proszę
barred
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 13 lis 2008, o 18:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz

obliczyć rząd macierzy

Post autor: barred »

i tak sie niczego nie dowiedzialem, nadal tego nie rozumiem hmmm... juz 3 dzien :] ale thx za szczere checi
miodzio1988

obliczyć rząd macierzy

Post autor: miodzio1988 »

To moja wina , że nie zrozumiales? Czego nie rozumiesz? KONKRETNIE.
barred
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 13 lis 2008, o 18:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz

obliczyć rząd macierzy

Post autor: barred »

jakby to tak napisac... wszystkiego, a mianowicie ja nie widze (patrzac na dana macierz) kolejnosci dzialan elementarnych jakie musze wykonac, a metody gaussa to nie rozumiem po calosci, nie wiem do czego mam dazyc?
miodzio1988

obliczyć rząd macierzy

Post autor: miodzio1988 »

To od początku.
Prowadzimy macierz do postaci wierszowo zredukowanej.
Krok po kroku będzie:
1) szukasz jedynki w pierwszej kolumnie.
2) jesli jest jedynka to zerujesz jedynką pozostałe wyrazy w tej kolumnie.
Jakie operacje musisz wykonac? Pomysl
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8691
Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1001 razy

obliczyć rząd macierzy

Post autor: miki999 »

Masz wykonywać operacje elementarne na wierszach. Możesz dodawać i odejmować od siebie krotności wierszy (nawet kolumn). Możesz dzielić i mnożyć wiersze przez liczby. A kolejności nie ma ustalonej. Ktoś może zrobić 3 operacje i dojść do wyniku, a Ty możesz zrobić ich 20 i dopiero otrzymasz szukaną postać.
Sposób dobry podał miodzio.
barred
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 13 lis 2008, o 18:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz

obliczyć rząd macierzy

Post autor: barred »

zeruje czyli dodaje?
i mam teraz taka macierz:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}1&2&-1\\0&-3&0\\3&-1&-7\\0&1&-4\end{array}\right]}\)
miodzio1988

obliczyć rząd macierzy

Post autor: miodzio1988 »

A ta trojka w pierwszej kolumnie co robi? I robisz operacje na wszystkich kolumnach. Jak odejmujesz pierwszy wiersz od drugiego to ODEJMUJESZ WSZYSTKIE WYRAZY W TYM WIERSZU, a nie tylko ten pierwszy
barred
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 13 lis 2008, o 18:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz

obliczyć rząd macierzy

Post autor: barred »

ok ok czyli mam:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}1&2&-1\\0&-1&0\\0&-5&-5\\0&3&-5\end{array}\right]}\)

dobrze?
miodzio1988

obliczyć rząd macierzy

Post autor: miodzio1988 »

Drugi wiersz(ostatni wyraz) jest zle. Reszta ok
barred
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 13 lis 2008, o 18:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz

obliczyć rząd macierzy

Post autor: barred »

no tak tam bedzie -1, no dobrze ale co dalej?
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8691
Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1001 razy

obliczyć rząd macierzy

Post autor: miki999 »

Teraz zajmujesz się 2. kolumną. Np. 2. wiersz mnożysz przez \(\displaystyle{ (-1)}\), i we wszystkich innych wierszach niwelujesz wyrazy w 2. kolumnie.
To Twoja macierz możesz z nią robić, co chcesz*. Później musisz się zając 3. kolumną.
ODPOWIEDZ