witam, na moim pierwszym wykładzie zaczęliśmy macierze a ja już nie zrozumiałam nic z tego co profesor nam tłumaczył, więc boję się, że będę miała zaległości w późniejszym czasie:(
chodzi mi konkretnie o odwracanie macierzy metodą gaussa jordana
mógłby mi to ktoś wytłumaczyć krok po kroku, dlaczego tu jest mnożenie/dzielenie/dodawanie takie a nie inne i czy one się jakoś powtarzają w każdym zadaniu czy za każdym razem trzeba wymyślać inne działania ?
przepisze przykład który robiliśmy na wykładzie, pewnie są w nim błędy bo prof coś wspominał, że mu nie wyszło:/
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccccccc}0&1&1 &|& 1&0&0\\-2&1&0 &|& 0&1&0\\3&1&-1 &|& 0&0&1\end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccccccc}0&1&1 &|& 1&0&0\\1&-1/2&0 &|& 0&-1/2&0\\0&5/2&-1 &|& 0&3/2&1\end{array}\right]}\) w2=w2*(-1/2) | w3=w2*(-3)+w3
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccccccc}0&1&1 &|& 1&0&0\\1&0&1/2 &|& 1/2&-1/2&0\\0&0&-7/2 &|& -5/2&3/2&1\end{array}\right]}\) w2=? [nie spisałam bo było niewyraźnie] | w3=w1*(-5/2)+w3
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccccccc}0&1&0 &|& 2/7&3/7&2/7\\1&0&0 &|& 1/7&-2/7&1/7\\0&0&1 &|& 5/7&-3/7&-2/7\end{array}\right]}\) w1=w3*(-1)+w1 | w2=w3*(-1/2)+w2 | w3=w3*(-2/7)
odwracanie macierzy metodą gaussa jordana
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 16 paź 2009, o 15:19
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: polska
- Zordon
- Użytkownik
- Posty: 4977
- Rejestracja: 12 lut 2008, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 75 razy
- Pomógł: 910 razy
odwracanie macierzy metodą gaussa jordana
Przypomnij sobie rozwiazywanie układów równań metodą przeciwnych współczynników, idea jest mniej więcej taka sama, po więcej informacji można zaglądnąć do wikipedii.
odwracanie macierzy metodą gaussa jordana
Za kazdym razem się robi inne rachunki. Najwazniejszą sprawą jest doprowadzić macierz 3 na 3 po lewej do postaci macierzy jednostkowej (jak się nie da to do wierszowo zredukowanej )
Zatem :
1) tworzysz sobie jedynkę w pierwszej kolumnie za pomocą dzielenia
2)Jedynke uzywasz do zrobienia zer z reszty wyrazow w danej kolumnie
3) Robisz to samo w drugiej kolumnie itd
Ukryta treść:
1) tworzysz sobie jedynkę w pierwszej kolumnie za pomocą dzielenia
2)Jedynke uzywasz do zrobienia zer z reszty wyrazow w danej kolumnie
3) Robisz to samo w drugiej kolumnie itd
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
odwracanie macierzy metodą gaussa jordana
wykonujesz operacje elementarne na wierszach doprowadzajac macierz A do postac jednostkowej w wówczas po drugiej stronie otrzymujesz macierz odwrotną
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix}0&1&1 | 1&0&0 \\-2&1&0 | 0&1&0\\3&1&-1 |0&0&1\end{bmatrix}}\)
\(\displaystyle{ W_{2} \cdot (-\frac{1}{2}) = \begin{bmatrix}0&1&1 | 1&0&0 \\1&- \frac{1}{2} &0 | 0&- \frac{1}{2} &0\\3&1&-1 |0&0&1\end{bmatrix}}\)
\(\displaystyle{ W_{3}-3W_{2} = \begin{bmatrix}0&1&1 | 1&0&0 \\1&- \frac{1}{2} &0 | 0&- \frac{1}{2} &0\\0& \frac{5}{2} &-1 |0& \frac{3}{2} &1\end{bmatrix}}\)
\(\displaystyle{ W_{2}+ \frac{1}{2}W_{1} \ i \ W_{3} - \frac{5}{2}W_{1} = \begin{bmatrix}0&1&1 | 1&0&0 \\1&0& \frac{1}{2} | \frac{1}{2} &- \frac{1}{2} &0\\0& 0&- \frac{7}{2} |- \frac{5}{2} & \frac{3}{2} &1\end{bmatrix}}\)
\(\displaystyle{ W_{3} \cdot (- \frac{2}{7}) = \begin{bmatrix}0&1&1 | 1&0&0 \\1&0& \frac{1}{2} | \frac{1}{2} &- \frac{1}{2} &0\\0& 0&1 | \frac{5}{7} & -\frac{3}{7} &- \frac{2}{7} \end{bmatrix}}\)
\(\displaystyle{ W_{1}-W_{3} \ i \ W_{2}- \frac{1}{2}W_{3} = \begin{bmatrix}0&1&0 | \frac{2}{7} & \frac{3}{7} & \frac{2}{7} \\ 1 & 0 & 0 | \frac{1}{7} &- \frac{2}{7} & \frac{1}{7} \\0& 0&1 | \frac{5}{7} & -\frac{3}{7} &- \frac{2}{7} \end{bmatrix}}\)
teraz zamiana wiersza 1 z 2 i mamy macierz odwrotną
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix}0&1&1 | 1&0&0 \\-2&1&0 | 0&1&0\\3&1&-1 |0&0&1\end{bmatrix}}\)
\(\displaystyle{ W_{2} \cdot (-\frac{1}{2}) = \begin{bmatrix}0&1&1 | 1&0&0 \\1&- \frac{1}{2} &0 | 0&- \frac{1}{2} &0\\3&1&-1 |0&0&1\end{bmatrix}}\)
\(\displaystyle{ W_{3}-3W_{2} = \begin{bmatrix}0&1&1 | 1&0&0 \\1&- \frac{1}{2} &0 | 0&- \frac{1}{2} &0\\0& \frac{5}{2} &-1 |0& \frac{3}{2} &1\end{bmatrix}}\)
\(\displaystyle{ W_{2}+ \frac{1}{2}W_{1} \ i \ W_{3} - \frac{5}{2}W_{1} = \begin{bmatrix}0&1&1 | 1&0&0 \\1&0& \frac{1}{2} | \frac{1}{2} &- \frac{1}{2} &0\\0& 0&- \frac{7}{2} |- \frac{5}{2} & \frac{3}{2} &1\end{bmatrix}}\)
\(\displaystyle{ W_{3} \cdot (- \frac{2}{7}) = \begin{bmatrix}0&1&1 | 1&0&0 \\1&0& \frac{1}{2} | \frac{1}{2} &- \frac{1}{2} &0\\0& 0&1 | \frac{5}{7} & -\frac{3}{7} &- \frac{2}{7} \end{bmatrix}}\)
\(\displaystyle{ W_{1}-W_{3} \ i \ W_{2}- \frac{1}{2}W_{3} = \begin{bmatrix}0&1&0 | \frac{2}{7} & \frac{3}{7} & \frac{2}{7} \\ 1 & 0 & 0 | \frac{1}{7} &- \frac{2}{7} & \frac{1}{7} \\0& 0&1 | \frac{5}{7} & -\frac{3}{7} &- \frac{2}{7} \end{bmatrix}}\)
teraz zamiana wiersza 1 z 2 i mamy macierz odwrotną
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 16 paź 2009, o 15:19
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: polska
odwracanie macierzy metodą gaussa jordana
ok rozumiem:)
troche mi to zajęło ale wkońcu chyba załapałam w czym rzecz:)
teraz Wasze posty czytam już z większym zrozumieniem;]
dzięki
pozdrawiam
troche mi to zajęło ale wkońcu chyba załapałam w czym rzecz:)
teraz Wasze posty czytam już z większym zrozumieniem;]
dzięki
pozdrawiam