oblicz rząd macierzy rozszerzonej
-
- Użytkownik
- Posty: 163
- Rejestracja: 23 wrz 2009, o 17:33
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: POlska
- Podziękował: 10 razy
oblicz rząd macierzy rozszerzonej
Nie wiem jak liczyć rząd macierzy rozszeżonej
proszę o pomoc
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&-1&1&|1\\1&1&-1&|1\\1&1&1&|3\end{bmatrix}}\)
proszę o pomoc
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&-1&1&|1\\1&1&-1&|1\\1&1&1&|3\end{bmatrix}}\)
Ostatnio zmieniony 16 paź 2009, o 14:48 przez ilcia123123, łącznie zmieniany 1 raz.
oblicz rząd macierzy rozszerzonej
Opreacje na wierszach zastosuj.
I błagam Cię. Popraw błąd ortograficzny w temacie, bo naprawdę żal się robi jak to sie czyta
I błagam Cię. Popraw błąd ortograficzny w temacie, bo naprawdę żal się robi jak to sie czyta
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6908
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
oblicz rząd macierzy rozszerzonej
Wystarczy od drugiego i trzeciego wiersza odjąć pierwszy wierszilcia123123 pisze:Nie wiem jak liczyć rząd macierzy rozszeżonej
proszę o pomoc
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&-1&1&|1\\1&1&-1&|1\\1&1&1&|3\end{bmatrix}}\)
i zastosować twierdzenie
Jeżeli w wierszu lub kolumnie znajduje się tylko jeden niezerowy element to
rząd minora powstałego przez skreślenie tego wiersza i tej kolumny na przecięciu której znajduje się ten niezerowy element jest mniejszy o jeden od rzędu wyjściowej macierzy
Można też za pomocą operacji elementarnych sprowadzić macierz do postaci schodkowej
-
- Użytkownik
- Posty: 163
- Rejestracja: 23 wrz 2009, o 17:33
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: POlska
- Podziękował: 10 razy
oblicz rząd macierzy rozszerzonej
ja właśnie muszę do postaci schodkowej doprowadzić, ale właśnie nie wiem jak to jest w macierzach rozszerzonych bo na wykładach profesor mówił nam że kolumna ostatnia ma być nie ruszona....
oblicz rząd macierzy rozszerzonej
Ta kolumna moze byc ruszona. I jesli profesor Ci takie bzdury gada to zmien studia
-
- Użytkownik
- Posty: 163
- Rejestracja: 23 wrz 2009, o 17:33
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: POlska
- Podziękował: 10 razy
oblicz rząd macierzy rozszerzonej
Masz macierz współczynnikow i macierz rozszerzoną. To są takie dwie glowne macierze układu rownan.
... -Capellego
Poczytaj sobie.
... -Capellego
Poczytaj sobie.
- miki999
- Użytkownik
- Posty: 8691
- Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1001 razy
oblicz rząd macierzy rozszerzonej
rozszeżona
Przede wszystkim liczysz ten rząd w jakimś celu, tak? A jak nie wiesz po co, to po co liczyć?
Wiesz czego interpretacją może być podana przez Ciebie macierz?
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6908
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
oblicz rząd macierzy rozszerzonej
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&-1&1&|1\\1&1&-1&|1\\1&1&1&|3\end{bmatrix}}\)
Odejmij od drugiego i trzeciego wiersza wiersz pierwszy
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&-1&1&|1\\0&2&-2&|0\\0&2&0&|2\end{bmatrix}}\)
Odejmij od trzeciego wiersza wiersz drugi lub
zamień trzecią kolumnę z drugą kolumną
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&-1&1&|1\\0&2&-2&|0\\0&0&2&|2\end{bmatrix}}\)
Tak więc rzędy obu macierzy są równe trzy
Na oko widać że rozwiązaniem tego układu będą trzy jedynki
Odejmij od drugiego i trzeciego wiersza wiersz pierwszy
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&-1&1&|1\\0&2&-2&|0\\0&2&0&|2\end{bmatrix}}\)
Odejmij od trzeciego wiersza wiersz drugi lub
zamień trzecią kolumnę z drugą kolumną
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&-1&1&|1\\0&2&-2&|0\\0&0&2&|2\end{bmatrix}}\)
Tak więc rzędy obu macierzy są równe trzy
Na oko widać że rozwiązaniem tego układu będą trzy jedynki