Witam
Potrzebuję zapisać wzorami matematycznymi pewien algorytm, jaki już funkcjonuje w moim programie,
no i mam parę pytań, bo w sieci nic nie znalazłem, a myślę, że dla takich ekspertów na tym forum, to jest mały pikuś, a może nie(?), jak widzę to tylko ktoś zagląda, ale nie odpowiada...
1) czy poprawne jest zapisanie wektora elementami np. 1..4 w formie \(\displaystyle{ A= \lbrace 1,2,3,4 \rbrace}\) lub \(\displaystyle{ A=\lbrace 1, \dots, 4 \rbrace}\)
2) jak opisać wzorem przesunięcie wybranych elementów macierzy, np. \(\displaystyle{ a_{33}}\),\(\displaystyle{ a_{34}}\),\(\displaystyle{ a_{43}}\),\(\displaystyle{ a_{44}}\) o pewien wektor, np. na pozycje \(\displaystyle{ a_{54}}\),\(\displaystyle{ a_{55}}\),\(\displaystyle{ a_{64}}\),\(\displaystyle{ a_{65}}\) (po skosie), może mnożenie całej macierzy przez taki wektor?
3) czy jest jakiś skrócony, symboliczny zapis, na stopień podobieństwa do siebie 2 macierzy,
w szczególności, gdy obie macierze mają elementy zerowe, poza kilkoma N elementami (w obu), które mają wartość 1, np. kiedy porównać 2 macierze z pytania nr 2 (przesunięte o wektor), czy może oblicza się wektor przesunięcia?
4) Czy jest jakieś specjalne oznaczenie na funkcję rand() z języka programowania:
x = rand (0, 9) //- to oznacza tutaj ze x otrzymuje wartość losową dyskretną z \(\displaystyle{ \lbrace 0,1, \dots, 9 \rbrace}\)
ale czy zapis stricte matematyczny też tak wygląda, czy nazwę rand oznacza się jakimś specjalnym symbolem?
Jak zapisać wzorami i symbolami ?
Jak zapisać wzorami i symbolami ?
Ostatnio zmieniony 17 paź 2009, o 10:07 przez czeslaw, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Jak zapisać wzorami i symbolami ?
post550620.htm#p550620
Już odpowiem , bo widzę, że biedny chłopiec zaraz się nam popłacze i usunie jeszcze cały swoj system tylko po to, aby nie mieć konta u nas.(na przyszlosc czekaj cierpliwie, a nie gadasz głupoty na forum)
1) Nie jest dobrze. Po pierwsze zapominasz o uporządkowaniu wspolrzednych. Po drugie kazdy wektor ma okresloną liczbę wspołrzędnych. Takie opisanie zbioru nam tego nie uwzględnia
2)Gdybyś wiedział do czego słuzy macierz to byś zauwazył, że pytanie jest bez sensu. Operacja ta nie jest zgodna z definicją wektorów zapisanych w macierzy
3)Definicje macierzy podobnych znajdziesz w necie
4)Nie przypominam sobie, żebym widział specjalny matematyczny opis takiej funkcji. Mozna to łatwo opisac wiec nie widzę powodu aby tworzyc do tego oddzielną funkcję.
Zadowolony? Ekspert matematyczny Cię zaspokoił?
Już odpowiem , bo widzę, że biedny chłopiec zaraz się nam popłacze i usunie jeszcze cały swoj system tylko po to, aby nie mieć konta u nas.(na przyszlosc czekaj cierpliwie, a nie gadasz głupoty na forum)
1) Nie jest dobrze. Po pierwsze zapominasz o uporządkowaniu wspolrzednych. Po drugie kazdy wektor ma okresloną liczbę wspołrzędnych. Takie opisanie zbioru nam tego nie uwzględnia
2)Gdybyś wiedział do czego słuzy macierz to byś zauwazył, że pytanie jest bez sensu. Operacja ta nie jest zgodna z definicją wektorów zapisanych w macierzy
3)Definicje macierzy podobnych znajdziesz w necie
4)Nie przypominam sobie, żebym widział specjalny matematyczny opis takiej funkcji. Mozna to łatwo opisac wiec nie widzę powodu aby tworzyc do tego oddzielną funkcję.
Zadowolony? Ekspert matematyczny Cię zaspokoił?
Jak zapisać wzorami i symbolami ?
No wreszcie ktoś się zlitował i coś napisał. Dziękuję Kolego Miodzio..
Moja niecierpliwość wynikała z tego, że naglił mnie termin zgłoszenia patentowego, które chciałem w opisie wynalazku wesprzeć zapisem w postaci matematycznej, a nie zamierzałem być czynnym forumowiczem. Dlatego też nie rzeźbiłem moich pytań przy pomocy LaTeX’u, choć zrobiłbym to na pewno w przypadku bardziej skomplikowanych wzorów/symboli, np. całki, sigmy, itp.
Widzę, że ktoś zrobił to za mnie i poprawił mój post – za co dziękuje, aczkolwiek sensu to ja w tym akurat przypadku za bardzo - nie widzę.
Niestety, ale ŻADNE z moich pytań nie uzyskało odpowiedzi, w sensie matematycznej ścisłości, gdyż żadna z „odpowiedzi” nie zawiera rozwiązania, jakie można zastosować do rozwiązania problemu opisanego tematem: „Jak zapisać wzorami/symbolami?”.
1) Domyślam się, że zapis znany z kilku języków programowania jest nieodpowiedni, ale oczekiwałem przykładu.
2) Nie pytałem o sens konkretnej operacji, np. mnożenia macierzy przez wektor, tylko o to, jak matematycznie zapisać fizyczne przesunięcie elementów macierzy z jednej pozycji na drugą, a potrzebne mi to po to, żeby przedstawić przesunięcie bitmapy obrazującej podpis, który wykonany został w innym miejscu niż we wzorcu.
3) Wystarczyło podać mi symbol tyldy, że np. macierz A jest podobna do B, jak tu: A \(\displaystyle{ \sim}\) B.
Natomiast obliczenie tego podobieństwa byłoby mi potrzebne do stwierdzenia, w jakim stopniu 2 podpisy różnią się od siebie, przy uwzględnieniu tolerancji ich wzajemnego przesunięcia. Trzeba się nieźle nakopać w tej kopalni informacji (necie), żeby znaleźć odpowiedź, gdyż zwykle trafić można tylko na spis treści jakiejś książki, wykładu, itd., ale nic co przybliżałoby by chociaż trochę do odpowiedzi.
4) Co znaczy „można to łatwo opisać”? Językiem potocznym? Że X przyjmuje wartość losową? W takim razie w jęz. polskim, angielskim, czym może w łacinie?
Myślałem, że wzory matematyczne są uniwersalne i nie wymagają pisania zadań z treścią, jak dla szkoły podstawowej.
Już oddałem dokumentację patentową, niestety bez potrzebnej mi pomocy, ale z czystej ciekawości, poczekam z usunięciem konta, aby się przekonać, czy warto?
Moja niecierpliwość wynikała z tego, że naglił mnie termin zgłoszenia patentowego, które chciałem w opisie wynalazku wesprzeć zapisem w postaci matematycznej, a nie zamierzałem być czynnym forumowiczem. Dlatego też nie rzeźbiłem moich pytań przy pomocy LaTeX’u, choć zrobiłbym to na pewno w przypadku bardziej skomplikowanych wzorów/symboli, np. całki, sigmy, itp.
Widzę, że ktoś zrobił to za mnie i poprawił mój post – za co dziękuje, aczkolwiek sensu to ja w tym akurat przypadku za bardzo - nie widzę.
Niestety, ale ŻADNE z moich pytań nie uzyskało odpowiedzi, w sensie matematycznej ścisłości, gdyż żadna z „odpowiedzi” nie zawiera rozwiązania, jakie można zastosować do rozwiązania problemu opisanego tematem: „Jak zapisać wzorami/symbolami?”.
1) Domyślam się, że zapis znany z kilku języków programowania jest nieodpowiedni, ale oczekiwałem przykładu.
2) Nie pytałem o sens konkretnej operacji, np. mnożenia macierzy przez wektor, tylko o to, jak matematycznie zapisać fizyczne przesunięcie elementów macierzy z jednej pozycji na drugą, a potrzebne mi to po to, żeby przedstawić przesunięcie bitmapy obrazującej podpis, który wykonany został w innym miejscu niż we wzorcu.
3) Wystarczyło podać mi symbol tyldy, że np. macierz A jest podobna do B, jak tu: A \(\displaystyle{ \sim}\) B.
Natomiast obliczenie tego podobieństwa byłoby mi potrzebne do stwierdzenia, w jakim stopniu 2 podpisy różnią się od siebie, przy uwzględnieniu tolerancji ich wzajemnego przesunięcia. Trzeba się nieźle nakopać w tej kopalni informacji (necie), żeby znaleźć odpowiedź, gdyż zwykle trafić można tylko na spis treści jakiejś książki, wykładu, itd., ale nic co przybliżałoby by chociaż trochę do odpowiedzi.
4) Co znaczy „można to łatwo opisać”? Językiem potocznym? Że X przyjmuje wartość losową? W takim razie w jęz. polskim, angielskim, czym może w łacinie?
Myślałem, że wzory matematyczne są uniwersalne i nie wymagają pisania zadań z treścią, jak dla szkoły podstawowej.
Już oddałem dokumentację patentową, niestety bez potrzebnej mi pomocy, ale z czystej ciekawości, poczekam z usunięciem konta, aby się przekonać, czy warto?
Jak zapisać wzorami i symbolami ?
Nie warto już czekać dalej, bo ja już napisałem co miałem napisać. Jesli dla mnie dana operacja nie ma sensu to nawet nie mam zamiaru jej wykonywac. A większość Twojej pracy wydaję się być na siłe opisywana wzorami matematycznymi. Po co? Matematyka ma ułatwiac zycie, a nie tworzyc sztuczny zapis. Więc pomysl trochę zanim zaczniesz korzystac z pojęć (np macierz), ktorych nie rozumiesz.
Pozdrawiam
Pozdrawiam