W zbiorze macierzy rzeczywistych znaleźć wszystkie rozwiązania podanego równania:
\(\displaystyle{ X=\left[\begin{array}{ccc}0&0\\0&0\end{array}\right]}\)
Wyszły mi następujące rozwiązania:
1)\(\displaystyle{ a=0 , b=0, c=0, d=0}\) (to rozwiązanie zawiera się w 4 i 5)
2)\(\displaystyle{ a=0, b=0, ceR, d=0}\)
3)\(\displaystyle{ a=0, beR, c=0, d=0}\)
4)\(\displaystyle{ aeR, b=d=-a, c=a}\)
5)\(\displaystyle{ aeR, b=a, c=d=-a}\)
To wszystkie możliwe rozw?
Znaleźć rozwiązania równania
-
- Użytkownik
- Posty: 1958
- Rejestracja: 16 kwie 2009, o 16:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 361 razy
Znaleźć rozwiązania równania
Jedyne rozwiązanie to to z podpunktu a.
Przecież np.:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}0&0\\0&0\end{array}\right] \neq \left[\begin{array}{ccc}0&0\\1&0\end{array}\right]}\).
Przecież np.:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}0&0\\0&0\end{array}\right] \neq \left[\begin{array}{ccc}0&0\\1&0\end{array}\right]}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
Znaleźć rozwiązania równania
Pewnie chodziło raczej o:
\(\displaystyle{ X^2=\left[\begin{array}{ccc}0&0\\0&0\end{array}\right]}\)
Ogólna postać rozwiązania:
\(\displaystyle{ \pm \left[\begin{array}{ccc}ts&-t^2\\s^2&-ts\end{array}\right]}\)
Q.
\(\displaystyle{ X^2=\left[\begin{array}{ccc}0&0\\0&0\end{array}\right]}\)
Ogólna postać rozwiązania:
\(\displaystyle{ \pm \left[\begin{array}{ccc}ts&-t^2\\s^2&-ts\end{array}\right]}\)
Q.
Ostatnio zmieniony 14 paź 2009, o 22:58 przez Qń, łącznie zmieniany 1 raz.
- Zordon
- Użytkownik
- Posty: 4977
- Rejestracja: 12 lut 2008, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 75 razy
- Pomógł: 910 razy
Znaleźć rozwiązania równania
rozwiązaniami są macierz zerowa, i wszystkie macierze postaci:
\(\displaystyle{ P\left[\begin{array}{ccc}0&1\\0&0\end{array}\right]P^{-1}}\)
gdzie \(\displaystyle{ P}\) to dowolna macierz odwracalna
\(\displaystyle{ P\left[\begin{array}{ccc}0&1\\0&0\end{array}\right]P^{-1}}\)
gdzie \(\displaystyle{ P}\) to dowolna macierz odwracalna