Uzasadni że iloczyn :
a) macierzy diagonalnych tego samego stopnia jest macierzą diagonalną
b)iloczyn macierzy trójkątnych dolnych tego samego stopnia jest macierzą trójkątną dolną
Fakt ten wydaje sie byc oczywisty ale jak go wykazać?
Uzasadnić iloczyn
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
Uzasadnić iloczyn
Wskazówka: można to pokazać indukcyjnie ze względu na stopień macierzy. W kroku indukcyjnym dla diagonalnych będzie zirka about:
\(\displaystyle{ C_{n+1} \cdot D_{n+1} =
\left[ \begin{array}{cc}
C_n & \vec{0}^T \\
\vec{0} & a_n
\end{array} \right] \cdot
\left[ \begin{array}{cc}
D_n & \vec{0}^T \\
\vec{0} & b_n
\end{array} \right] =
\left[ \begin{array}{cc}
C_n \cdot D_n & \vec{0}^T \\
\vec{0} & a_n \cdot b_n
\end{array} \right]}\)
a ta macierz z założenia indukcyjnego jest diagonalna.
Analogicznie dla trójkątnych.
Q.
\(\displaystyle{ C_{n+1} \cdot D_{n+1} =
\left[ \begin{array}{cc}
C_n & \vec{0}^T \\
\vec{0} & a_n
\end{array} \right] \cdot
\left[ \begin{array}{cc}
D_n & \vec{0}^T \\
\vec{0} & b_n
\end{array} \right] =
\left[ \begin{array}{cc}
C_n \cdot D_n & \vec{0}^T \\
\vec{0} & a_n \cdot b_n
\end{array} \right]}\)
a ta macierz z założenia indukcyjnego jest diagonalna.
Analogicznie dla trójkątnych.
Q.
- Zordon
- Użytkownik
- Posty: 4977
- Rejestracja: 12 lut 2008, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 75 razy
- Pomógł: 910 razy
Uzasadnić iloczyn
a) napisz z definicji mnożenia jakie będą wyrazy iloczynu: \(\displaystyle{ a_{ij}}\) dla \(\displaystyle{ i \neq j}\)
b) podobnie, ale dla \(\displaystyle{ i>j}\)
b) podobnie, ale dla \(\displaystyle{ i>j}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 7 paź 2009, o 20:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 2 razy
Uzasadnić iloczyn
Hmm, więc przy mnożeniu z definicji wystarczy napisać że gdy:
\(\displaystyle{ C = AB \\
\forall i \neq j \ C_{ij} = \sum_{r=1}^{n} A_{ir} * B_{ir} = 0}\)
??
\(\displaystyle{ C = AB \\
\forall i \neq j \ C_{ij} = \sum_{r=1}^{n} A_{ir} * B_{ir} = 0}\)
??
-
- Użytkownik
- Posty: 3101
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zarów
- Pomógł: 635 razy
Uzasadnić iloczyn
Macierz diagonalna jest macierzą przekształcenia liniowego tożsamościowego. Złożenie dwóch takich przekształceń jest nim samym, więc jego macierz jest diagonalna.
Jak zauważył Kolega Qń powyższe jest nieprawdą, w ogólnym przypadku. Prawdziwe jest tylko dla macierzy jednostkowej, co znowu nie jest takim wielkim odkryciem.
Podobnie można wykazać twierdzenie o macierzy trójkątnej. Niech
\(\displaystyle{ h(x_1,x_2,...x_n)=(a _{1,1}x_1,a_{2,1}x_1+a_{2,1}x_2,...,a_{n,1}x_1+a_{n,2}x_2+...+a_{n.n}x_n),\ (h \circ h)(x_1,x_2,...x_n)=h \left(a _{1,1}x_1,a_{2,1}x_1+a_{2,2}x_2,...,a_{n,1}x_1+a_{n,2}x_2+...+a_{n.n}x_n \right)}\)
W składowych otrzymanego wektora występują (oprócz \(\displaystyle{ x_1,,x_2,...,x_n)}\) elementy ciała \(\displaystyle{ a_{k,l}}\) takie, że \(\displaystyle{ k,l \in N \backslash \{0\} \ i \ k \ge l \ dla \ k= 1,2,....,n.}\)
Jak zauważył Kolega Qń powyższe jest nieprawdą, w ogólnym przypadku. Prawdziwe jest tylko dla macierzy jednostkowej, co znowu nie jest takim wielkim odkryciem.
Podobnie można wykazać twierdzenie o macierzy trójkątnej. Niech
\(\displaystyle{ h(x_1,x_2,...x_n)=(a _{1,1}x_1,a_{2,1}x_1+a_{2,1}x_2,...,a_{n,1}x_1+a_{n,2}x_2+...+a_{n.n}x_n),\ (h \circ h)(x_1,x_2,...x_n)=h \left(a _{1,1}x_1,a_{2,1}x_1+a_{2,2}x_2,...,a_{n,1}x_1+a_{n,2}x_2+...+a_{n.n}x_n \right)}\)
W składowych otrzymanego wektora występują (oprócz \(\displaystyle{ x_1,,x_2,...,x_n)}\) elementy ciała \(\displaystyle{ a_{k,l}}\) takie, że \(\displaystyle{ k,l \in N \backslash \{0\} \ i \ k \ge l \ dla \ k= 1,2,....,n.}\)
Ostatnio zmieniony 18 paź 2009, o 15:32 przez JankoS, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
Uzasadnić iloczyn
Nie.JankoS pisze:Macierz diagonalna jest macierzą przekształcenia liniowego tożsamościowego.
Twój argument dla macierzy trójkątnej też jest nieprzekonujący.
Q.
-
- Użytkownik
- Posty: 3101
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zarów
- Pomógł: 635 razy
Uzasadnić iloczyn
Oczywiście. Dopiero teraz dotarło do mnie, że pisałem "diagonalna", a myślałem o jej (diagonalnej) szczególnym przypadku.Qń pisze:Nie.JankoS pisze:Macierz diagonalna jest macierzą przekształcenia liniowego tożsamościowego.
Możliwe. Próbowałem, to szczegółowo rozpisać, ale "coś mi się psuło" w ze wskaźnikami. Możliwe, że jak będę miał chwilę czasu, to... to rozpiszę.Twój argument dla macierzy trójkątnej też jest nieprzekonujący.
Q.
Póki co poprawiam wpadkę z diagonalną. Dziękuję za uwagę i pozdrawiam.