rzad macierzy..
-
- Użytkownik
- Posty: 46
- Rejestracja: 19 maja 2008, o 18:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: zakopane
- Podziękował: 13 razy
rzad macierzy..
dostalem zadanie aby obliczyc rzad macierzy,niestety nie potrafie fo zrobic;/ \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccccc}1&0&1&0&1\\2&1&3&1&2\\3&2&5&1&3\end{array}\right]}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
rzad macierzy..
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccccc}1&0&1&0&1\\2&1&3&1&2\\3&2&5&1&3\end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ W_{2}-2W_{1}, W_{3} - 3W_{1} = \left[\begin{array}{ccccc}1&0&1&0&1\\0&1&1&1&0\\0&2&2&1&0\end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ W_{3} - 2W_{2} = \left[\begin{array}{ccccc}1&0&1&0&1\\0&1&1&1&0\\0&0&0&-1&0\end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ RzA = 3}\)
\(\displaystyle{ W_{2}-2W_{1}, W_{3} - 3W_{1} = \left[\begin{array}{ccccc}1&0&1&0&1\\0&1&1&1&0\\0&2&2&1&0\end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ W_{3} - 2W_{2} = \left[\begin{array}{ccccc}1&0&1&0&1\\0&1&1&1&0\\0&0&0&-1&0\end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ RzA = 3}\)