Rozwiąż układ równań

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
wbb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 464
Rejestracja: 17 lut 2009, o 15:00
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 73 razy
Pomógł: 25 razy

Rozwiąż układ równań

Post autor: wbb »

Rozwiąż w liczbach naturalnych układ równań:

\(\displaystyle{ \begin{cases} x+y=180\\NWD(x,y)=30\end{cases}}\).
Awatar użytkownika
Nakahed90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9096
Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 1871 razy

Rozwiąż układ równań

Post autor: Nakahed90 »

Z drugiego masz \(\displaystyle{ x=30k, y=30m, k,m \in N\wedge \le 5}\) Podstaw to do pierwszego i masz do rozpatrzenia trzy przypadki.
ODPOWIEDZ