rozwiązać równanie macierzowe z niewiadomą

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
pauliska2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 7 maja 2009, o 15:23
Płeć: Kobieta

rozwiązać równanie macierzowe z niewiadomą

Post autor: pauliska2 »

rowiązać równanie macierzowe:

\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} -1&2&0\\x&2x&3x\\3&2&1\end{bmatrix} ^{2} -}\)\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} -1&x\\4&2\end{bmatrix}}\)\(\displaystyle{ -4x=3}\)

czy ktoś mógłby pomóc mi w rozwiązaniu tego? próbowałam to wymnożyć a później metodą Sarrusa obliczyć wyznacznik macierza w kwadracie ale to chyba nie był dobry pomysł O.o
Awatar użytkownika
Zordon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4977
Rejestracja: 12 lut 2008, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 75 razy
Pomógł: 910 razy

rozwiązać równanie macierzowe z niewiadomą

Post autor: Zordon »

jeśli jest to równanie macierzone, to nie ma ono sensu bo wymiary się nie zgadzają. Jeśli jednak chodzi tu o wyznaczniki to oznacza sie je prostymi kreskami: \(\displaystyle{ | \cdot |}\)
Awatar użytkownika
czeslaw
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2156
Rejestracja: 5 paź 2008, o 22:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Politechnika Wrocławska
Podziękował: 44 razy
Pomógł: 317 razy

rozwiązać równanie macierzowe z niewiadomą

Post autor: czeslaw »

Nie możesz sobie odejmować macierzy 2x2 od 3x3...
pauliska2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 7 maja 2009, o 15:23
Płeć: Kobieta

rozwiązać równanie macierzowe z niewiadomą

Post autor: pauliska2 »

Zordon pisze:jeśli jest to równanie macierzone, to nie ma ono sensu bo wymiary się nie zgadzają. Jeśli jednak chodzi tu o wyznaczniki to oznacza sie je prostymi kreskami: \(\displaystyle{ | \cdot |}\)
masz racje, pomyłka, miały być wyznaczniki
Awatar użytkownika
Zordon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4977
Rejestracja: 12 lut 2008, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 75 razy
Pomógł: 910 razy

rozwiązać równanie macierzowe z niewiadomą

Post autor: Zordon »

No to jedyna słuszna metoda, to wyliczyć te wyznaczniki, powinno wyjść równanie kwadratowe.
ODPOWIEDZ