Witam
Poprawiłem zapis macierzy. Prośba pozostaje ta sam. Czy może mi ktoś BARDZO dokładnie rozpisać jak policzyć macierz odwrotną metodą Gaussa-Jordana.
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccccc} 5 & 6 & 1 & 0 \\ 9 & 2 & 12 & 16 \\ 10 & 3 & 11 & 7 \\ 8 & 15 & 4 & 14 \end{array}\right]}\)
Jurek
Macierz odwrotna metodą Gaussa-Jordana (ponownie)
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 15 wrz 2009, o 13:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
-
- Użytkownik
- Posty: 860
- Rejestracja: 18 cze 2007, o 20:57
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Rybnik
- Podziękował: 86 razy
- Pomógł: 57 razy
Macierz odwrotna metodą Gaussa-Jordana (ponownie)
Tylko macierze nieosobliwe (\(\displaystyle{ det A \neq 0}\)) posiadają macierz odwrotną.
więc najpierw liczymy wyznacznik (Rozwinięcie Laplace'a)
wyszło mi:
\(\displaystyle{ det A=-2067}\)
-- 6 października 2009, 11:58 --
dopisujemy macierz jednostkową i odkreślamy linią
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccccccccc} 5 & 6 & 1 & 0 &|& 1&0&0&0 \\ 9 & 2 & 12 & 16 &|&0&1&0&0 \\ 10 & 3 & 11 & 7 &|&0&0&1&0 \\ 8 & 15 & 4 & 14 &|&0&0&0&1 \end{array}\right]}\)
teraz wykonujemy działania elementarne, aż w pierwszej części powstanie macierz jednostkowa
ta macierz jest dość nieszczęśliwa jak na naukę... wychodzą duże liczby...
więc najpierw liczymy wyznacznik (Rozwinięcie Laplace'a)
wyszło mi:
\(\displaystyle{ det A=-2067}\)
-- 6 października 2009, 11:58 --
dopisujemy macierz jednostkową i odkreślamy linią
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccccccccc} 5 & 6 & 1 & 0 &|& 1&0&0&0 \\ 9 & 2 & 12 & 16 &|&0&1&0&0 \\ 10 & 3 & 11 & 7 &|&0&0&1&0 \\ 8 & 15 & 4 & 14 &|&0&0&0&1 \end{array}\right]}\)
teraz wykonujemy działania elementarne, aż w pierwszej części powstanie macierz jednostkowa
ta macierz jest dość nieszczęśliwa jak na naukę... wychodzą duże liczby...
- M_L
- Użytkownik
- Posty: 371
- Rejestracja: 23 maja 2009, o 15:34
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 23 razy
Macierz odwrotna metodą Gaussa-Jordana (ponownie)
JerryJoeBlack pisze: (...)Czy może mi ktoś BARDZO dokładnie rozpisać jak policzyć macierz odwrotną metodą Gaussa-Jordana.
Wtrącę więc swoje \(\displaystyle{ 3 gr}\) i pozwolę sobie polecić