Znalezc wzor przeksztalcenia, jezeli:
\(\displaystyle{ \varphi: R^{3} \rightarrow R^{3}}\)
\(\displaystyle{ \varphi \left( 1,0,1 \right)= \left( 3,2,1\right)}\)
\(\displaystyle{ \varphi \left( 0,1,1 \right)= \left( -2,-1,0\right)}\)
\(\displaystyle{ \varphi \left( 1,1,0 \right)= \left( -2,3,-1\right)}\)
dziekuje z gory za pomoc
interesuje mnie bardziej metoda niz wynik
Znalezc wzor przeksztalcenia
-
- Użytkownik
- Posty: 1958
- Rejestracja: 16 kwie 2009, o 16:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 361 razy
Znalezc wzor przeksztalcenia
Można np. tak ( zakładam , że \(\displaystyle{ \varphi}\) jest liniowe):
Obierasz sobie za B bazę standardową \(\displaystyle{ \mathbb{R} ^{3}}\) i wówczas korzystając z liniowości tego przekształcenia patrzysz jak zachowuje się ono na wektorach bazowych tzn.:
\(\displaystyle{ \varphi(1,0,1)=\varphi(1,0,0)+\varphi(0,0,1)}\)
analogicznie dla \(\displaystyle{ \varphi(0,1,1}\)) oraz \(\displaystyle{ \varphi(1,1,0)}\).
Teraz wyznaczasz z tego układu równań \(\displaystyle{ \varphi(1,0,0),\varphi(0,1,0),\varphi(0,0,1)}\) piszesz odpowiednią macierz i odczytujesz wzór analityczny.
Obierasz sobie za B bazę standardową \(\displaystyle{ \mathbb{R} ^{3}}\) i wówczas korzystając z liniowości tego przekształcenia patrzysz jak zachowuje się ono na wektorach bazowych tzn.:
\(\displaystyle{ \varphi(1,0,1)=\varphi(1,0,0)+\varphi(0,0,1)}\)
analogicznie dla \(\displaystyle{ \varphi(0,1,1}\)) oraz \(\displaystyle{ \varphi(1,1,0)}\).
Teraz wyznaczasz z tego układu równań \(\displaystyle{ \varphi(1,0,0),\varphi(0,1,0),\varphi(0,0,1)}\) piszesz odpowiednią macierz i odczytujesz wzór analityczny.
-
- Użytkownik
- Posty: 5356
- Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gliwice
- Pomógł: 1381 razy
Znalezc wzor przeksztalcenia
Można też od razu na macierzach. Po sprawdzeniu, że zadanie ma sens (wektory, na których określone są wartości przekształcenia muszą być liniowo niezależne) podane obrazy wpisujesz kolumnami do macierzy - i zgodnie z definicją to jest macierz M Twojego przekształcenia w bazie \(\displaystyle{ C=((1,0,1),(0,1,1),(1,1,0))}\) (w dziedzinie) oraz kanonicznej (w przeciwdziedzinie). Do szczęścia brakuje tylko, aby w dziedzinie też była baza kanoniczna - a to wystarczy załatwić macierzą P, która jest macierzą zmiany bazy przy przejściu od bazy C do kanonicznej (wektory bazy C wpisujesz po kolei kolumnami do macierzy i ja odwracasz). Ostatecznie macierzą Twojego przekształcenia w obu bazach kanonicznych jest MP, a z tego już widać wzór.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.