Ilość rozwiązań układu równań z parametrem

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
dan1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 15 wrz 2009, o 01:34
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Jastrzębie

Ilość rozwiązań układu równań z parametrem

Post autor: dan1 »

Mam takie zadanie..Zbadaj dla jakich wartości parametru a układ równań jest oznaczony,dla jakich nieoznaczony a dla jakich sprzeczny?

\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} 5x-2ay=3a\\ax-y=0\\4ax-y=3 \end{array}}\)
Ostatnio zmieniony 17 wrz 2009, o 12:09 przez czeslaw, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Komentarze typu "trudny" w temacie są zbędne.
Rogal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5405
Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: a z Limanowej
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 422 razy

Ilość rozwiązań układu równań z parametrem

Post autor: Rogal »

Co wiesz, a z czym masz problem? Układ wcale trudny nie jest, wystarczy pomyśleć chwilkę nad możliwościami.
dan1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 15 wrz 2009, o 01:34
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Jastrzębie

Ilość rozwiązań układu równań z parametrem

Post autor: dan1 »

Nie wiem jak policzyc wyznacznik głowny...
Rogal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5405
Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: a z Limanowej
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 422 razy

Ilość rozwiązań układu równań z parametrem

Post autor: Rogal »

To trzeba było od razu tak, a nie do funkcji liniowej wrzucać.
Jaki masz problem niby z wyznacznikami 2x2 ?
Awatar użytkownika
Zordon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4977
Rejestracja: 12 lut 2008, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 75 razy
Pomógł: 910 razy

Ilość rozwiązań układu równań z parametrem

Post autor: Zordon »

dan1 pisze:Nie wiem jak policzyc wyznacznik głowny...
To nie jest układ Cramerowski, więc tą metodą nie da się tego zrobić.
dan1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 15 wrz 2009, o 01:34
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Jastrzębie

Ilość rozwiązań układu równań z parametrem

Post autor: dan1 »

wiec w jaki sposob znalezc wartosc parametru a?
miodzio1988

Ilość rozwiązań układu równań z parametrem

Post autor: miodzio1988 »

Operacje na wierszach(eliminacja Gaussa)
ODPOWIEDZ