hej! czy ktos moze mi pomoc rozwiazac zadanie.
Podac dwa przyklady odwzorowan liniowych A i B ktore spelniaja warunki AB= 0 ale \(\displaystyle{ BA\neq0}\)
odwzorowanie liniowe
-
- Użytkownik
- Posty: 694
- Rejestracja: 3 paź 2008, o 16:30
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 127 razy
- Pomógł: 8 razy
- Zordon
- Użytkownik
- Posty: 4977
- Rejestracja: 12 lut 2008, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 75 razy
- Pomógł: 910 razy
odwzorowanie liniowe
na przykład niech A, B będą zadane następujacymi macierzami:
\(\displaystyle{ m(A)=\begin{pmatrix}1 & -1\end{pmatrix}}\)
\(\displaystyle{ m(B)=\begin{pmatrix}1\\1\end{pmatrix}}\)
\(\displaystyle{ m(A)=\begin{pmatrix}1 & -1\end{pmatrix}}\)
\(\displaystyle{ m(B)=\begin{pmatrix}1\\1\end{pmatrix}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 144
- Rejestracja: 19 lut 2009, o 11:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Żywiec/Gliwice
- Pomógł: 23 razy
odwzorowanie liniowe
\(\displaystyle{ A=\left[\begin{array}{cc}
0 & 1 \\ 0 & 0
\end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ B=\left[\begin{array}{cc}
1 & 1 \\ 0 & 0
\end{array}\right]}\)
0 & 1 \\ 0 & 0
\end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ B=\left[\begin{array}{cc}
1 & 1 \\ 0 & 0
\end{array}\right]}\)