Układ równań Cramer

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
czajmen77
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 13 wrz 2009, o 12:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Układ równań Cramer

Post autor: czajmen77 »

Witam. Mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak się rozwiązuje taki układ równań (Mam wrażenie że się nie da).
\(\displaystyle{ \begin{cases} x-y+z-3u=2\\-4x+y+3z-2u=-5\\2x+y+z+4u=3\end{cases}}\)

Z góry dziękuję.
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8691
Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1001 razy

Układ równań Cramer

Post autor: miki999 »

"Się nie da", hyh. Operacje na wierszach, albo wrzucić to w macierz. Ewentualnie jeżeli chcesz znaleźć liczbę rozwiązań, to tw. Kroneckera-Capellego.
Na początek można dodać dwukrotność 1. równania do 2. a następnie dodać ostatnie równanie do 2. W ten sposób (o ile mi mózg nie zawodzi) w 2. równaniu będziemy mieli tylko 2 zmienne.


Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ