Wyznacznik macierzy w różnych bazach

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
pucek7
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 3 lut 2009, o 01:53
Płeć: Mężczyzna

Wyznacznik macierzy w różnych bazach

Post autor: pucek7 »

Cześć

Mam za zadanie udowodnić, takie coś:
Jeżeli A i B są macierzami tego samego operatora liniowego, ale w różnych bazach, to detA=detB.

Wymyśliłem coś takiego:

\(\displaystyle{ A=P^{-1}BP\\
PA=P \cdot P^{-1}BP\\
PA=BP\\
det(PA)=det(BP)\\
det(P) \cdot det(A)=det(B) \cdot det(P)\\
det(A)=det(B)}\)


Dobrze kombinuję?
alef0
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 144
Rejestracja: 19 lut 2009, o 11:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Żywiec/Gliwice
Pomógł: 23 razy

Wyznacznik macierzy w różnych bazach

Post autor: alef0 »

tak, macierze są podobne. Korzystając z Tw. Cauchy'ego (nie wiem czy wiesz, że z niego korzystasz :P), dowodzisz tego w wyżej wymieniony sposób :)
ODPOWIEDZ