znajdź wzór przekształcenia liniowego

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
marta.d
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 11 wrz 2009, o 19:33
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: zasiedmiogórogród
Podziękował: 6 razy

znajdź wzór przekształcenia liniowego

Post autor: marta.d »

jak w temacie. Trzeba znaleźć wzór przekształcenia liniowego \(\displaystyle{ f: R ^{4} \rightarrow R ^{3}}\)
jeżeli wiadomo, że:
\(\displaystyle{ f(1,-1,1,-1)=(2,0,1)}\)
\(\displaystyle{ f(0,1,0,1)=(1,1,3)}\)
\(\displaystyle{ Ker f= {(0,y,z,0)} :y, z \in R }}\)

Problem polega na tym, że kombinuję jakie informacje mogę znaleźć w tym jądrze i... nic Proszę o wskazówki.
Awatar użytkownika
argv
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 569
Rejestracja: 27 maja 2009, o 01:27
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 51 razy
Pomógł: 66 razy

znajdź wzór przekształcenia liniowego

Post autor: argv »

Skoro jadro to zbior wektorow \(\displaystyle{ \alpha}\) t.ze \(\displaystyle{ f(\alpha) = 0}\)
to tak na "chlopski rozum" wziałbym np:
\(\displaystyle{ f(0, 1, 0, 0) = (0, 0, 0)}\)
\(\displaystyle{ f(0, 0, 1, 0) = (0, 0, 0)}\)

Pytanie tylko czy "chlopski rozum" rozumuje poprawnie
Kamil_B
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1958
Rejestracja: 16 kwie 2009, o 16:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 361 razy

znajdź wzór przekształcenia liniowego

Post autor: Kamil_B »

Może skorzystaj z tego, że jądro przkształcenia liniowego jest zbiorem tych wektorów \(\displaystyle{ v}\) dla których \(\displaystyle{ f(v)=0}\) oraz zauważ, że \(\displaystyle{ (0,y,z,0)=y(0,1,0,0)+z(0,0,1,0)=Lin \{(0,1,0,0),(0,0,1,0) \}}\)

EDIT ; hehe argv to samo miałem na myśli
Awatar użytkownika
argv
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 569
Rejestracja: 27 maja 2009, o 01:27
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 51 razy
Pomógł: 66 razy

znajdź wzór przekształcenia liniowego

Post autor: argv »

hehe argv to samo miałem na myśli
Podbudowalas moja wiare w siebie
marta.d
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 11 wrz 2009, o 19:33
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: zasiedmiogórogród
Podziękował: 6 razy

znajdź wzór przekształcenia liniowego

Post autor: marta.d »

Dzięki serdeczne:)
ODPOWIEDZ