Sprowadź do zredukowanej postaci schodkowej i oblicz rząd.

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
john.ponton
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 19 mar 2007, o 16:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: zewszad
Podziękował: 8 razy

Sprowadź do zredukowanej postaci schodkowej i oblicz rząd.

Post autor: john.ponton »

A= \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc} 10&2&4&-2\\-2,5&-0,5&-1&1\\5&1&2&0\end {array}\right]}\)

Powyższa określoną macierz A sprowadź do równoważnej jej wierszowo macierzy w zredukowanej postaci schodkowej wyznacz też rząd tej macierzy.

Postać schodkowa A która sam obliczylem z elementartnych działń i nie wiem czy dobrze??:
A= \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc} 0&0&0&-2\\0&0&0&1\\0&0&0&0\end {array}\right]}\)

i jak teraz obliczyc rzad macierzy?
Awatar użytkownika
klaustrofob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1984
Rejestracja: 11 lis 2007, o 07:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: inowrocław
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 607 razy

Sprowadź do zredukowanej postaci schodkowej i oblicz rząd.

Post autor: klaustrofob »

teraz już widać. masz jeden niezerowy wektor kolumnowy i tyle wynosi rząd
john.ponton
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 19 mar 2007, o 16:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: zewszad
Podziękował: 8 razy

Sprowadź do zredukowanej postaci schodkowej i oblicz rząd.

Post autor: john.ponton »

ale cos nie jestem do konca pewien tej macierzy schodkowej bo mogę jeszcze zrobic W1 +2*W2 i wogole bede mial w niej same zera??
Awatar użytkownika
klaustrofob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1984
Rejestracja: 11 lis 2007, o 07:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: inowrocław
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 607 razy

Sprowadź do zredukowanej postaci schodkowej i oblicz rząd.

Post autor: klaustrofob »

nie, będziesz miał tylko jedno zero, w W1. w W2 pozostanie 1.
ODPOWIEDZ