Dla jakich wartości x macierz nie jest odwracalna?

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
john.ponton
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 19 mar 2007, o 16:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: zewszad
Podziękował: 8 razy

Dla jakich wartości x macierz nie jest odwracalna?

Post autor: john.ponton »

Niech A= \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc} 3&2&9\\3&1&0\\3&2&x\end {array}\right]}\)
a x niech będzie dowolną liczbą dla jakich wartości x macierz nie jest odwracalna?
Awatar użytkownika
argv
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 569
Rejestracja: 27 maja 2009, o 01:27
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 51 razy
Pomógł: 66 razy

Dla jakich wartości x macierz nie jest odwracalna?

Post autor: argv »

Macierz nie jest odwracalna gdy \(\displaystyle{ detA = 0}\).
agulka1987
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3090
Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Opole
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 879 razy

Dla jakich wartości x macierz nie jest odwracalna?

Post autor: agulka1987 »

Macierz nie jest odwracalna kiedy jej wyznacznik jest równy zeru.

Oblicz wyznacznik otrzymasz wyrazenie z "x" a następnie przyrównaj do 0 i rozwiąż równanie z jedną niewiadomą.
john.ponton
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 19 mar 2007, o 16:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: zewszad
Podziękował: 8 razy

Dla jakich wartości x macierz nie jest odwracalna?

Post autor: john.ponton »

ok rozumiem... za chwile spróbuje zrobic;]

to bedzię dla wartości równych "9"?
Ostatnio zmieniony 12 wrz 2009, o 18:23 przez john.ponton, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
argv
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 569
Rejestracja: 27 maja 2009, o 01:27
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 51 razy
Pomógł: 66 razy

Dla jakich wartości x macierz nie jest odwracalna?

Post autor: argv »

Rownych 9
macierz nie jest odwracalna \(\displaystyle{ \Leftrightarrow detA = 0 \Leftrightarrow x =9 \Rightarrow}\) macierz nie jest odwracalna dla \(\displaystyle{ x=9}\)
john.ponton
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 19 mar 2007, o 16:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: zewszad
Podziękował: 8 razy

Dla jakich wartości x macierz nie jest odwracalna?

Post autor: john.ponton »

ok zrozumialem slicznie dziekuje;] mam jeszcze kilka zadan jutro mam egzamin poprawkowy i jak na razie jestem w rozsypce:D a mam przed soba egzamin poczatkowy jak byscie pomogli bo niektore rzeczy rozumiem a na niektore potrzebuje wyjasnienia bo profesor tak tlumaczyl ze wogole nic nie zrozumiałem;/
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8691
Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1001 razy

Dla jakich wartości x macierz nie jest odwracalna?

Post autor: miki999 »

argv pisze:Rownych 9
macierz nie jest odwracalna \(\displaystyle{ \Leftrightarrow detA = 0 \Leftrightarrow x =9 \Rightarrow}\) macierz nie jest odwracalna dla \(\displaystyle{ x=9}\)
Swoją drogą ciekawe zdanie (pod względem budowy)



Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ