Niech A będzie macierzą kwadratową. Wiadomo że I + B jest odwracalna oraz że \(\displaystyle{ (I + B)^{-1} = I - 2B}\)
Wówczas zaznacz właściwą odpowiedź:
a) B = 0
b) \(\displaystyle{ 2b ^{2} + B = 0}\)
c) B musi być odwracalna
z góry dzięki za pomoc.
Teoria z wykorzystaniem odwracalności
-
- Użytkownik
- Posty: 21
- Rejestracja: 19 mar 2007, o 16:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: zewszad
- Podziękował: 8 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 144
- Rejestracja: 19 lut 2009, o 11:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Żywiec/Gliwice
- Pomógł: 23 razy
Teoria z wykorzystaniem odwracalności
czyli mamy
\(\displaystyle{ I=(I+B)(I-2B)=I-B-2B^2}\)
czyli widać, że odp b) jest prawdziwa
\(\displaystyle{ I=(I+B)(I-2B)=I-B-2B^2}\)
czyli widać, że odp b) jest prawdziwa