Podany układ równań zapisać w postaci równości dla kombinacji liniowych kolumn macierzy współczynników układu z niewiadomymi jako współczynnikami tych kombinacji
\(\displaystyle{ \begin{cases}
x + 2y + 2z = 2\\
3x - 2y - z = 5\\
2x - 5y + 3z = -4\\
x + 4y + 6z = 0\end{cases}}\)
Podać ogólne rozwiązania układu i sprawdzić, że po podstawieniu rozwiązań na miejsce współczynników tych kombinacji otrzymane równości są spełnione.
Mógłby ktoś to zrobić krok po kroku ? Polecenie jest na tyle zawiłe, że zupełnie nie wiem jak się do tego zabrać.
układ równań, kombinacja liniowa kolumn
-
- Użytkownik
- Posty: 64
- Rejestracja: 31 sie 2007, o 16:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 8 razy
układ równań, kombinacja liniowa kolumn
Ostatnio zmieniony 11 wrz 2009, o 15:49 przez lorakesz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 657
- Rejestracja: 9 gru 2007, o 12:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Czewa/Wrocław
- Podziękował: 84 razy
- Pomógł: 138 razy
układ równań, kombinacja liniowa kolumn
nie wiem czy dobrze rozumiem, ale wydaje mi się że trzeba to zapisać jako macierz i wykonując operacje na wierszach macierzy (dodawanie, odejmowanie) ma wyjść jakiś wynik.
Macierz tego układu będzie wyglądała tak:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}1&2&2| 2\\3&-2&-1| 5\\2&-5&3|-4\\1&4&6| 0 \end{array}\right]}\)
i dalej to powinieneś sobie poradzić z tymi operacjami
Macierz tego układu będzie wyglądała tak:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}1&2&2| 2\\3&-2&-1| 5\\2&-5&3|-4\\1&4&6| 0 \end{array}\right]}\)
i dalej to powinieneś sobie poradzić z tymi operacjami
-
- Użytkownik
- Posty: 64
- Rejestracja: 31 sie 2007, o 16:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 8 razy
układ równań, kombinacja liniowa kolumn
Gdyby tak było, zapewne treść polecenia brzmiała by mniej więcej tak: "Rozwiąż układ równań".
Przypuszczam więc, że to jednak nie o to chodzi i czekam na kogoś kto rozumie treść polecenia podanego wyżej.
Przypuszczam więc, że to jednak nie o to chodzi i czekam na kogoś kto rozumie treść polecenia podanego wyżej.
układ równań, kombinacja liniowa kolumn
Tak jak kolega raphel, napisał jest ok tylko wszystko musimy wykonać tak bardziej ogolnie. Wszystko robimy za pomocą pojęć takich jak : wektor, kombinacja liniowa, generatory, baza. Powinienes to miec na wykladzie