Wyznaczyć wszystkie rozwiązania układu równań

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Łukasz_1989
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 64
Rejestracja: 31 sie 2007, o 16:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 8 razy

Wyznaczyć wszystkie rozwiązania układu równań

Post autor: Łukasz_1989 »

Wyznaczyć wszystkie rozwiązaniu układu

\(\displaystyle{ \begin{cases}x-3y-2z+4t=5\\
3x-8y-3z+8t=18\\
2x-3y+5z-4t=19\end{cases}}\)

przez sprowadzenie ich macierzy do postaci schodkowej. Podać postać parametryczną ogólnego rozwiązania układu. Wyznaczyć wszystkie rozwiązania układu spełniające warunek x=5, ile jest takich rozwiązań?

Sprowadzenie do postaci schodkowej to nie problem, nie wiem jednak jak podać postać parametryczną ogólnego rozwiązaniu układu.

PS Prosiłbym o możliwie najszybszą odpowiedź.
Ostatnio zmieniony 11 wrz 2009, o 15:48 przez lorakesz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
miodzio1988

Wyznaczyć wszystkie rozwiązania układu równań

Post autor: miodzio1988 »

Pokaz do czego doszedles. Z Twojej postaci schodkowej pokazę Ci jak wypisac wynik
ODPOWIEDZ