Napisz równanie płaszczyzny przechodzącej przez...

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
soldi99
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 9 wrz 2009, o 19:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: dębica

Napisz równanie płaszczyzny przechodzącej przez...

Post autor: soldi99 »

Napisz równanie płaszczyzny przechodzącej przez...
\(\displaystyle{ A=(-1,2,3) \\
k= \begin{cases} x+2y-3z=1 \\
2x+y+z=4 \end{cases}}\)


z góry dzięki za zainteresowanie i odpowiedź;)
pozdr
BettyBoo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5356
Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gliwice
Pomógł: 1381 razy

Napisz równanie płaszczyzny przechodzącej przez...

Post autor: BettyBoo »

Ponieważ np pierwsza z płaszczyzn w równaniu prostej nie spełnia warunków zadania (druga zresztą też nie), to szukana płaszczyzna - jako należąca do pęku płaszczyzn - jest dana np równaniem

\(\displaystyle{ a(x+2y-3z-1)+(2x+y+z-4)=0}\)

Parametr a wyznacza się korzystając z faktu, że punkt A należy do szukanej płaszczyzny.

Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ