Rzad macierzy

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
lewica2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 13 cze 2009, o 14:44
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 6 razy

Rzad macierzy

Post autor: lewica2 »

Jak wyznaczyc rzad takiej macierzy:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}2&3&0&4\\5&1&-1&0\\7&4&-1&4\end{array}\right]}\)

Bardzo prosiłbym krok po kroku
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8691
Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1001 razy

Rzad macierzy

Post autor: miki999 »

Wymiary macierzy: \(\displaystyle{ 3 \times 4}\). Daje nam to podpowiedź, że \(\displaystyle{ r(A)}\) (tak pozwoliłem sobie nazwać rząd Twojej macierzy) \(\displaystyle{ \le 3}\). Teraz sprawdzasz minory \(\displaystyle{ 3 \times 3}\). Jeżeli znajdziesz jakiś, którego wyznacznik jest \(\displaystyle{ \neq 0}\), to \(\displaystyle{ r(A)=3}\), jeżeli nie to czeka Cię sprawdzanie minorów \(\displaystyle{ 2 \times 2}\) i dalsze analogiczne działania. Dla ułatwienia możesz sobie powykonywać operacje na wierszach.



Pozdrawiam.
lewica2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 13 cze 2009, o 14:44
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 6 razy

Rzad macierzy

Post autor: lewica2 »

a czemu le 3? a nie np. 7?
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8691
Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1001 razy

Rzad macierzy

Post autor: miki999 »

A wiesz, co to jest rząd macierzy? Znasz definicję? Jak już się z nią zapoznasz i będziesz wiedział, co liczysz, to powinieneś się domyślić, że rząd macierzy jest co najwyżej równy minimalnemu wymiarowi danej macierzy.



Pozdrawiam.
lewica2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 13 cze 2009, o 14:44
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 6 razy

Rzad macierzy

Post autor: lewica2 »

wiem wiem co to macierz ale wybacz ze tak anpisałem chciałem sie po porstu upewnic czy dobrze rozumiem ;D
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8691
Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1001 razy

Rzad macierzy

Post autor: miki999 »

lewica2 pisze:wiem wiem co to macierz ale wybacz ze tak anpisałem chciałem sie po porstu upewnic czy dobrze rozumiem ;D
Rozumiem i wybaczam
ODPOWIEDZ