Baza jądra
-
- Użytkownik
- Posty: 43
- Rejestracja: 9 wrz 2009, o 13:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kent
- Podziękował: 13 razy
Baza jądra
Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania:
Podaj bazę jądra homomorfizmu liniowego
g:R^3->R^2 zadanego macierzą A=\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&2&-2\\-2&-4&4\end{bmatrix}}\)
Podaj bazę jądra homomorfizmu liniowego
g:R^3->R^2 zadanego macierzą A=\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&2&-2\\-2&-4&4\end{bmatrix}}\)
- Zordon
- Użytkownik
- Posty: 4977
- Rejestracja: 12 lut 2008, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 75 razy
- Pomógł: 910 razy
Baza jądra
Najpierw znajdź bazę tego przekształcenia, tworzą ją wszystkie wektory \(\displaystyle{ X=\begin{pmatrix}x\\y\\z\end{pmatrix}}\) spełniające układ równań \(\displaystyle{ AX=0}\)
- Zordon
- Użytkownik
- Posty: 4977
- Rejestracja: 12 lut 2008, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 75 razy
- Pomógł: 910 razy
Baza jądra
właśnie Ci się starać wytłumaczyć, czy coś jest niezrozumiałe w poprzednim poście?dkoziatek pisze:Nie za bardzo rozumiem o co chodzi w tych zadaniach.
- Zordon
- Użytkownik
- Posty: 4977
- Rejestracja: 12 lut 2008, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 75 razy
- Pomógł: 910 razy
Baza jądra
czyli musisz rozwiązać ten układ równań...Zordon pisze:bazę tworzą wszystkie wektory \(\displaystyle{ X=\begin{pmatrix}x\\y\\z\end{pmatrix}}\) spełniające układ równań \(\displaystyle{ AX=0}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 43
- Rejestracja: 9 wrz 2009, o 13:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kent
- Podziękował: 13 razy
Baza jądra
X to jest macierz tak?? a A to co to jest??
-- 9 wrz 2009, o 18:28 --
wyszło mi, że x=0 y=0 z=0
Co teraz mam robić i czy dobrze robie
-- 9 wrz 2009, o 18:28 --
wyszło mi, że x=0 y=0 z=0
Co teraz mam robić i czy dobrze robie
- scyth
- Użytkownik
- Posty: 6392
- Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1087 razy
Baza jądra
No to napiszę:
\(\displaystyle{ AX = \begin{bmatrix} 1&2&-2\\-2&-4&4\end{bmatrix} \begin{bmatrix} x\\y\\z \end{bmatrix} = \begin{bmatrix} ?\\? \end{bmatrix}}\)
\(\displaystyle{ AX = \begin{bmatrix} 1&2&-2\\-2&-4&4\end{bmatrix} \begin{bmatrix} x\\y\\z \end{bmatrix} = \begin{bmatrix} ?\\? \end{bmatrix}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 43
- Rejestracja: 9 wrz 2009, o 13:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kent
- Podziękował: 13 razy
Baza jądra
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} x&2y&-2z\\-2x&-4y&4z\end{bmatrix}}\)
czy \(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 0\\0\end{bmatrix}}\)
czy \(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 0\\0\end{bmatrix}}\)