Wyznacznik, bez obliczeń.

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Łukasz_1989
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 64
Rejestracja: 31 sie 2007, o 16:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 8 razy

Wyznacznik, bez obliczeń.

Post autor: Łukasz_1989 »

Wiedząć, że 1798 = 31 * 58 , 2139 = 31 * 69 , 3255 = 31 * 105 , 4867 = 31 * 157 wykazać nie wykonując żadnych obliczeń, że wyznacznik

1 7 9 8
2 1 3 9
3 2 5 5
4 8 6 7

jest też podzielny przez 31.

Na początku myślałem, że chodzi o rozwinięcie Laplace`a ale po pierwszym rozwinięciu nic by nie było widać, po kolejnym do wyznaczników 2x2 być może tak ale należałoby wykonać kilka mnożeń a w poleceniu pisze by nie wykonywać żadnych obliczeń.
Później zauważyłem że wiersze w wyznaczniku układają się w liczby takie jak podane w poleceniu. Myślę, że trzeba to wykorzystać tylko nie wiem jak.
Może ktoś z Was sobie z tym poradzi.
alef0
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 144
Rejestracja: 19 lut 2009, o 11:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Żywiec/Gliwice
Pomógł: 23 razy

Wyznacznik, bez obliczeń.

Post autor: alef0 »

operacje elementarne na kolumnach nie zmieniają wartości wyznacznika
robimy tak
pierwsza kolumna razy 1000 i dodajemy do ostatniej
druga kolumna razy 100 i dodajemy do nowej ostatniej
trzecia kolumna razy 10 i dodajemy do jeszcze nowszej ostatniej


ostatnia kolumna to teraz te liczby co są napisane w treści zadania
z własnosci wyznacznika 31 możesz wyciagnąć przed wyznacznik i masz gotowe.
Łukasz_1989
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 64
Rejestracja: 31 sie 2007, o 16:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 8 razy

Wyznacznik, bez obliczeń.

Post autor: Łukasz_1989 »

Nie ma innego sposobu? Mnożenie i odejmowanie to też obliczenia a w poleceniu pisze nie wykonując żadnych obliczeń więc nie wiem czy o ten sposób chodzi.
Awatar użytkownika
czeslaw
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2156
Rejestracja: 5 paź 2008, o 22:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Politechnika Wrocławska
Podziękował: 44 razy
Pomógł: 317 razy

Wyznacznik, bez obliczeń.

Post autor: czeslaw »

Nie wykonując żadnych obliczen, to mozemy podrapac sie po czole, albo i nie

Jestem prawie pewien, że własnie o to chodziło w poleceniu. O nieobliczanie wartości wyznacznika i niedzielenie go przez 31.
Awatar użytkownika
Zordon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4977
Rejestracja: 12 lut 2008, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 75 razy
Pomógł: 910 razy

Wyznacznik, bez obliczeń.

Post autor: Zordon »

to nie są obliczenia, można to zrobić w pamięci nawet. Właśnie o to chodzi w zadaniu
Łukasz_1989
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 64
Rejestracja: 31 sie 2007, o 16:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 8 razy

Wyznacznik, bez obliczeń.

Post autor: Łukasz_1989 »

Ok, zrobiłem tak jak pisaliście. Wielkie dzięki
ODPOWIEDZ