równanie macierzowe

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
SoulOnFire
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 5 wrz 2009, o 20:41
Płeć: Kobieta

równanie macierzowe

Post autor: SoulOnFire »

rozwiązałam równanie macierzowe, którego koniec wygląda tak:

\(\displaystyle{ \begin{bmatrix}-45&90&0\\9&-18&0\\-12&23&0\end{bmatrix}}\)*\(\displaystyle{ x^{T}}\)=\(\displaystyle{ \begin{bmatrix}143&19&2\\284&9&-19\\274&-15&-11\end{bmatrix}}\)

czyli A*\(\displaystyle{ x^{T}}\)=B

obie strony mnożymy razy \(\displaystyle{ A^{-1}}\)
i wychodzi \(\displaystyle{ x^{T}}\)=\(\displaystyle{ A^{-1}}\)*B

w macierzy A mamy kolumnę zer, więc det A=0 co w takim razie wyklucza obliczenie \(\displaystyle{ A^{-1}}\)

Jak więc zakończyć to zadanie?? jest jakiś inny sposób?
miodzio1988

równanie macierzowe

Post autor: miodzio1988 »

Mozesz przejsc na normalny zapis i zauwazyc, że uklad ma albo nieskonczenie wiele rozwiązan albo ma tylko zerowe rozwiązanie.
A po czym to stwierdzic?
\(\displaystyle{ AX=B}\)
kiedy ma niezerowe rozwiązanie. Teoria się klania.
Mozesz też transponowac lewą stronę i prawą stronę. Wtedy też bedziesz miala coś ciekawego
ODPOWIEDZ