Szczerze mówiąc nie wiem do jakiego działu może to pasować, bo wpisałem w "szukaj" i wyskoczyły mi równe dziedziny, więc z góry przepraszam. Chcę obliczyć układ równań, który następuje:
\(\displaystyle{ ab=}\)\(\displaystyle{ 2\sqrt{5}}\)
\(\displaystyle{ a^{2}}\)+\(\displaystyle{ b^{2}}\)\(\displaystyle{ =9}\)
te równania powinny być zapewne złączone klamerką w latexie, ale licze na wyrozumiałość
nie wiem, czy w ogóle taki układ równań można rozwiązać, ale mam przeczucie że tak
pozdrawiam.
Układ równań
- miki999
- Użytkownik
- Posty: 8691
- Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1001 razy
Układ równań
Pierwsze równanie podzielić obustronnie przez \(\displaystyle{ b}\). Wyznaczone zostanie \(\displaystyle{ a}\), które podstawi się do 2. równania.
Masz równanie z 1 zmienną; mnożysz obustronnie przez \(\displaystyle{ b^2}\) a następnie robisz podstawienie \(\displaystyle{ t=b^2}\). Otrzymujesz f. kwadratową do rozwiązania.
Trzeba nałożyć pewne warunki, ale do tego sam dojdziesz.
Pozdrawiam.
Masz równanie z 1 zmienną; mnożysz obustronnie przez \(\displaystyle{ b^2}\) a następnie robisz podstawienie \(\displaystyle{ t=b^2}\). Otrzymujesz f. kwadratową do rozwiązania.
Trzeba nałożyć pewne warunki, ale do tego sam dojdziesz.
Pozdrawiam.