Układ równań z parametrem

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
wroblewskigreg
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 100
Rejestracja: 29 maja 2008, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 51 razy
Pomógł: 1 raz

Układ równań z parametrem

Post autor: wroblewskigreg »

Rozwiązać układ równań w zależności od parametru \(\displaystyle{ a \in R}\).

\(\displaystyle{ \begin{cases}-x+4y+3z+t=a \\ 2x-3y+z-3t=1 \\ 3x-7y-2z-4t=-1 \end{cases}}\)

Zrobiłem to tak:
Macierz rozszerzona ma postać:
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} -1&4&3&1&a\\2&-3&1&-3&1\\3&-7&-2&-4&-1\end{bmatrix}}\)
Układ będzie miał rozwiązania gdy r(A) {macierz podstawowa} będzir równy r(Ab) {macierz rozszerzona}.

Wyszło mi, że r(A)=3. A(Ab)=3 dla \(\displaystyle{ a \neq 3}\), czyli rozwiązanie zależne od 1 parametru.

Gdy a=2, to też r(Ab)=3??? Gdy a=2 to przecież mogę znaleźć minor 3x3 różny od zera.

Jak to należy zrobić?
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8691
Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1001 razy

Układ równań z parametrem

Post autor: miki999 »

Wyszło mi, że \(\displaystyle{ r(A)=3}\)
Zacznij może od odjęcia 2. wiersza od ostatniego. Następnie przemnóż 3. przez \(\displaystyle{ -1}\).
ODPOWIEDZ