Przekształcenie afiniczne

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
corax
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 101
Rejestracja: 9 gru 2008, o 22:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 9 razy

Przekształcenie afiniczne

Post autor: corax »

W \(\displaystyle{ (R^3, <, >_{st})}\) dana jest prosta L=(0,1,0)+lin((1,2,1)) oraz punkt \(\displaystyle{ p_0=(-3,-1,1)}\). Dla jakich \(\displaystyle{ s \in R}\) istnieje izometria \(\displaystyle{ f: R^3 \rightarrow R^3}\) spełniająca warunki: f(L)=L oraz \(\displaystyle{ f(p_0)=(s,1,-s)}\)?. Odpowiedź uzasadnij

Mam problem ze zinterpretowaniem tego wyrażenia f(L)=L
Awatar użytkownika
Zordon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4977
Rejestracja: 12 lut 2008, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 75 razy
Pomógł: 910 razy

Przekształcenie afiniczne

Post autor: Zordon »

z definicji: \(\displaystyle{ f(L)=\{f(x):x\in L\}}\)
chodzi o to, że obrazem tej prostej jest ona sama.
corax
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 101
Rejestracja: 9 gru 2008, o 22:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 9 razy

Przekształcenie afiniczne

Post autor: corax »

To z tego co rozumiem to po prostu mam wybrać punkty z prostej, więc mogę wybrać punkt (0,1,0) i (1,3,1) wtedy mam:
f((0,1,0))=(0,1,0)
f((1,3,1))=(1,3,1)
f((-3,-1,1))=(s,1,-s)
No i tutaj pojawia się problem, bo aby wyznaczyć część liniową przekształcenia potrzeba znać przynajmniej cztery wartości przekształcenia afinicznego... pewnie gdzieś jest ukryta ta czwarta wartość, ale ja tego nie widzę...
Awatar użytkownika
Zordon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4977
Rejestracja: 12 lut 2008, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 75 razy
Pomógł: 910 razy

Przekształcenie afiniczne

Post autor: Zordon »

corax pisze:To z tego co rozumiem to po prostu mam wybrać punkty z prostej, więc mogę wybrać punkt (0,1,0) i (1,3,1) wtedy mam:
f((0,1,0))=(0,1,0)
f((1,3,1))=(1,3,1)
f((-3,-1,1))=(s,1,-s)
No i tutaj pojawia się problem, bo aby wyznaczyć część liniową przekształcenia potrzeba znać przynajmniej cztery wartości przekształcenia afinicznego... pewnie gdzieś jest ukryta ta czwarta wartość, ale ja tego nie widzę...
nie musi być wcale tak jak piszesz, to ze ta prosta przechodzi na siebie, nie implikuje, ze kazdy jej punkt przechodzi na siebie.
corax
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 101
Rejestracja: 9 gru 2008, o 22:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 9 razy

Przekształcenie afiniczne

Post autor: corax »

hmmm... to jak to zrobić, pierwsze co wpadło mi do głowy to, żeby przedstawić prostą jako parametryzację i wtedy np.
f((0,1,0))=(t,2t+1,t)
Dostanę pełno parametrów, więc to chyba zły trop, a może to w ogóle nie trzeba wyprowadzać równanie na , tylko po prostu jakoś sprawdzić czy jest izometrią?
Awatar użytkownika
Zordon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4977
Rejestracja: 12 lut 2008, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 75 razy
Pomógł: 910 razy

Przekształcenie afiniczne

Post autor: Zordon »

trzeba najpierw się zastanowić, które izometrie nie ruszają tej prostej, nie ma ich aż tak wiele
corax
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 101
Rejestracja: 9 gru 2008, o 22:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 9 razy

Przekształcenie afiniczne

Post autor: corax »

Musi być symetrią prostopadłą?
Awatar użytkownika
Zordon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4977
Rejestracja: 12 lut 2008, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 75 razy
Pomógł: 910 razy

Przekształcenie afiniczne

Post autor: Zordon »

Dobra, tamto co wyżej pisałem nie ma sensu, jednak jest strasznie dużo takich izometrii.
Można wykombinować, że odległość \(\displaystyle{ f(p_0)}\) od tej prostej musi być taka sama jak odległość \(\displaystyle{ p_0}\). Co więcej, jeśli tak jest, to można znaleźć odpowiednią izometrię, która spełnia warunki zadania (np. obrót wokół L złożony z translacją).
ODPOWIEDZ