macierz 4x4

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
swiechu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 47
Rejestracja: 21 lut 2008, o 23:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 22 razy

macierz 4x4

Post autor: swiechu »

Witam,

czy ktoś mógłby sprawdzić czy dobrze policzyłem zadanie:)?
układ równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases}
3x-y+z = 4 \\
2x+3y+z=-1 \\
4x-5y+z=9 \\
3x+10y+2z=-7
\end{cases}}\)



rozwiązując metodą gaussa, po przekształceniach wyszło mi że ostatnie 3 równania są identyczne
wyszedł mi układ dwóch równań
\(\displaystyle{ \begin{cases}
x-4y=5 \\
11y+z=-11
\end{cases}}\)


proszę o sprawdzenie:)) czy tak ma wyjść?
Ostatnio zmieniony 31 sie 2009, o 19:44 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm , m.in. o wstawianiu do postu układu równań.
ODPOWIEDZ