Przekształcenie wzgledem standardowych baz
Przekształcenie wzgledem standardowych baz
Przekształcenie liniowe \(\displaystyle{ T:R^2 \rightarrow R^3}\) przeprowadza \(\displaystyle{ [1,1] na [0,1,2] i [-1,1] na [2,1,0]}\). jaka jest macierz przekształcenia T względem standardowych baz w \(\displaystyle{ R^2 i R^3}\)
- Zordon
- Użytkownik
- Posty: 4977
- Rejestracja: 12 lut 2008, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 75 razy
- Pomógł: 910 razy
Przekształcenie wzgledem standardowych baz
oblicz
\(\displaystyle{ T([1,0])}\) i \(\displaystyle{ T([0,1])}\)
przykładowo:
\(\displaystyle{ T([1,0])=T( \frac{1}{2}([1,1]-[-1,1]))=...}\)
a potem już raczej łatwo.
\(\displaystyle{ T([1,0])}\) i \(\displaystyle{ T([0,1])}\)
przykładowo:
\(\displaystyle{ T([1,0])=T( \frac{1}{2}([1,1]-[-1,1]))=...}\)
a potem już raczej łatwo.