współrzedne wektora, macierz przejścia

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
delta000
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 35
Rejestracja: 26 sie 2009, o 11:19
Płeć: Kobieta
Podziękował: 17 razy

współrzedne wektora, macierz przejścia

Post autor: delta000 »

Zastosuj macierz przejścia do znalezienia współrzędnych wektora \(\displaystyle{ [ \frac{-1}{3} ,7]}\) w bazie \(\displaystyle{ [3,-2] , [2,1]}\)

czy nie wystarczy zapisac \(\displaystyle{ [ \frac{-1}{3} ,7]=t*[3,-2]+s*[2,1]}\) i obliczyć czy ten wektor tworzy kombinację liniową?
Awatar użytkownika
Zordon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4977
Rejestracja: 12 lut 2008, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 75 razy
Pomógł: 910 razy

współrzedne wektora, macierz przejścia

Post autor: Zordon »

można to zrobić tak jak proponujesz, ale w zadaniu jest sugerowana inna metoda
delta000
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 35
Rejestracja: 26 sie 2009, o 11:19
Płeć: Kobieta
Podziękował: 17 razy

współrzedne wektora, macierz przejścia

Post autor: delta000 »

A ta metoda z macierze przejścia jak wygląda?:)
Awatar użytkownika
Zordon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4977
Rejestracja: 12 lut 2008, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 75 razy
Pomógł: 910 razy

współrzedne wektora, macierz przejścia

Post autor: Zordon »

macierzą przejścia z bazy \(\displaystyle{ \begin{pmatrix}3\\-2\end{pmatrix}, \ \begin{pmatrix}2\\1\end{pmatrix}}\) do bazy standardowej jest:
\(\displaystyle{ \begin{pmatrix}
3 & 2 \\
-2 & 1
\end{pmatrix}}\)

więc macierz przejścia w "drugą stronę" tzn. z bazy standardowej do \(\displaystyle{ \begin{pmatrix}3\\-2\end{pmatrix}, \ \begin{pmatrix}2\\1\end{pmatrix}}\) to:
\(\displaystyle{ \begin{pmatrix}
3 & 2 \\
-2 & 1
\end{pmatrix}^{-1}}\)


teraz wystarczy obliczyć:
\(\displaystyle{ \begin{pmatrix}
3 & 2 \\
-2 & 1
\end{pmatrix}^{-1}\begin{pmatrix}- \frac{1}{3} \\7\end{pmatrix}}\)
delta000
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 35
Rejestracja: 26 sie 2009, o 11:19
Płeć: Kobieta
Podziękował: 17 razy

współrzedne wektora, macierz przejścia

Post autor: delta000 »

A czy nie powinno byc na odwrót? że macierzą przejścia z bazy standardowej do \(\displaystyle{ \begin{pmatrix}3\\-2\end{pmatrix}, \ \begin{pmatrix}2\\1\end{pmatrix}}\) jest \(\displaystyle{ \begin{pmatrix} 3 & 2 \\ -2 & 1 \end{pmatrix}}\)? bo tak właśnie odpowiadali inni w tym poście 136919.htm
Awatar użytkownika
Zordon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4977
Rejestracja: 12 lut 2008, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 75 razy
Pomógł: 910 razy

współrzedne wektora, macierz przejścia

Post autor: Zordon »

namieszane z oznaczeniami tam jest, ale ważne jest to co napisał , tzn. w macierzy przejścia z danej bazy B do standardowej jako kolumny stoją wektory tej bazy. I jak widać u mnie tak jest.

inny sposób przekonania się, że jest OK:
wektor \(\displaystyle{ \begin{pmatrix} 3 \\ -2 \end{pmatrix}}\) w naszej bazie zapisuje się jako \(\displaystyle{ \begin{pmatrix} 1 \\ 0 \end{pmatrix}}\)
co zgadza się z tym, że:

\(\displaystyle{ \begin{pmatrix} 3 & 2 \\ -2 & 1 \end{pmatrix}^{-1}\begin{pmatrix} 3 \\ -2 \end{pmatrix}=\begin{pmatrix} 1 \\ 0 \end{pmatrix}}\)

podobnie z \(\displaystyle{ \begin{pmatrix} 2 \\ 1 \end{pmatrix}}\)
delta000
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 35
Rejestracja: 26 sie 2009, o 11:19
Płeć: Kobieta
Podziękował: 17 razy

współrzedne wektora, macierz przejścia

Post autor: delta000 »

Dzięki już rozumiem:)
ODPOWIEDZ