liniowa zależność wektorów

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
bart_503
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 6 lut 2009, o 16:46
Płeć: Mężczyzna

liniowa zależność wektorów

Post autor: bart_503 »

Mam problem; nie wiem, czy dobrze rozwiązałem zadanie. Moim zdaniem dla \(\displaystyle{ a\neq 4}\) wektory są liniowo zależne. Proszę o sprawdzenie.

Dla jakiej wartości parametru \(\displaystyle{ a}\) wektory \(\displaystyle{ v_1=[4,0,4], v_2=[1,2, -1], v_3=[0,2,a+2]}\) są liniowo zależne?
Ostatnio zmieniony 29 sie 2009, o 10:47 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
PrzeChMatematyk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 178
Rejestracja: 18 lis 2008, o 17:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 20 razy

liniowa zależność wektorów

Post autor: PrzeChMatematyk »

bart_503 pisze:Mam problem nie wiem czy dobrze rozwiązałem zadanie. Moim zdaniem dla a\(\displaystyle{ \neq}\)4 wektory są liniowo zależne. Proszę o sprawdzenie.

Dla jakiej wartości parametru a wektory v1=[4,0,4], v2=[1,2, 1], v3=[0,2, 2] są
liniowo zależne?
w który miejscu ma byc ten parametr?
a wektory v1,v2,v2 są liniowo niezależne:)
bart_503
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 6 lut 2009, o 16:46
Płeć: Mężczyzna

liniowa zależność wektorów

Post autor: bart_503 »

PrzeChMatematyk pisze:
bart_503 pisze:Mam problem nie wiem czy dobrze rozwiązałem zadanie. Moim zdaniem dla a\(\displaystyle{ \neq}\)4 wektory są liniowo zależne. Proszę o sprawdzenie.

Dla jakiej wartości parametru a wektory v1=[4,0,4], v2=[1,2, 1], v3=[0,2, 2] są
liniowo zależne?
w który miejscu ma byc ten parametr?
a wektory v1,v2,v2 są liniowo niezależne:)
w v3 juz poprawilem (v3=[0,2,a+2])i w v2 tez byl blad v2=[1,2, -1]
kiepson
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 10 lut 2009, o 17:55
Płeć: Mężczyzna

liniowa zależność wektorów

Post autor: kiepson »

jak juz to dla \(\displaystyle{ a \neq -4}\), policz sobie jeszcze raz wyznacznik A, będziesz miał \(\displaystyle{ 8m+32=0}\)
bart_503
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 6 lut 2009, o 16:46
Płeć: Mężczyzna

liniowa zależność wektorów

Post autor: bart_503 »

kiepson pisze:jak juz to dla \(\displaystyle{ a \neq -4}\), policz sobie jeszcze raz wyznacznik A, będziesz miał \(\displaystyle{ 8m+32=0}\)
chyba \(\displaystyle{ 8m+32 \neq 0}\), ale dzieki za pomoc
ODPOWIEDZ