trójmian kwadratowy,podprzestrzen wektorowa

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Atraktor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 670
Rejestracja: 2 paź 2007, o 16:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Grodzisko/Wrocław
Podziękował: 98 razy
Pomógł: 37 razy

trójmian kwadratowy,podprzestrzen wektorowa

Post autor: Atraktor »

Sprawdz czy podzbiór przestrzeni trójmianu kwadratowego \(\displaystyle{ R _{2} x}\) jest podprzestrzenią wektorową:

\(\displaystyle{ V _{1} = [f \in R ^{2} [x]:f(2)=0}\)
miodzio1988

trójmian kwadratowy,podprzestrzen wektorowa

Post autor: miodzio1988 »

Wiesz co to jest podprzestrzeń wektorowa? Znasz definicje?
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

trójmian kwadratowy,podprzestrzen wektorowa

Post autor: »

\(\displaystyle{ f,g \in V_1 \Rightarrow f(2)=0, g(2) =0 \Rightarrow (f+g)(2)=0 \Rightarrow f+g \in V_1\\
f \in V_1, a \in \mathbb{R} \Rightarrow f(2)=0 \Rightarrow (af)(2)= 0 \Rightarrow af \in V_1}\)

Skoro więc jest to zbiór zamknięty ze względu na dodawanie i mnożenie przez skalar, to jest to podprzestrzeń liniowa.

Q.
ODPOWIEDZ