Układ równań o współczynnikach zespolonych

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Wasilewski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3921
Rejestracja: 10 gru 2007, o 20:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1194 razy

Układ równań o współczynnikach zespolonych

Post autor: Wasilewski »

Jednorodny układ równań
\(\displaystyle{ d_{11} z_{1} + \ldots + d_{1n} z_{n} = 0, \\
\ldots \\
d_{n1}z_{1} + \ldots + d_{nn} z_{n} = 0}\)

o współczynnikach \(\displaystyle{ d_{kl} = a_{kl} + i b_{kl}}\) i niewiadomych \(\displaystyle{ z_{l} = x_{l} + iy_{l}}\) ma, jak wiadomo, rozwiązanie niezerowe, gdy wyznacznik układ jest zerem. Daje nam to dwie równości wiążące liczby \(\displaystyle{ a_{kl}}\) i \(\displaystyle{ b_{kl}}\), gdyż wyznacznik ten będzie liczbą zespoloną. Z drugiej strony możemy ten układ rozpatrywać jako układ \(\displaystyle{ 2n}\) równań z \(\displaystyle{ 2n}\) niewiadomymi \(\displaystyle{ x_{l}}\) oraz \(\displaystyle{ y_{l}}\), skąd będziemy mieli jedynie jedno równanie łączące liczby \(\displaystyle{ a_{kl}}\) i \(\displaystyle{ b_{kl}}\). Należy wyjaśnić ten paradoks.

Jeśli ktoś ma odrobinę wolnego czasu, to może pogłowić się nad tym interesującym problemem.
Awatar użytkownika
max
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3306
Rejestracja: 10 gru 2005, o 17:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lebendigentanz
Podziękował: 37 razy
Pomógł: 778 razy

Układ równań o współczynnikach zespolonych

Post autor: max »

Ukryta treść:    
Wasilewski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3921
Rejestracja: 10 gru 2007, o 20:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1194 razy

Układ równań o współczynnikach zespolonych

Post autor: Wasilewski »

Ok, takie samo było moje rozwiązanie.
ODPOWIEDZ