w przestrzeni z bazą e1, e2 określone jest przekształcenie liniowe\(\displaystyle{ f(e _{1} )= 4e _{1}+6e _{2}}\)
\(\displaystyle{ f(e _{2}) = -2 e_{1}-3e _{2}}\). Znaleźć jego postać macierzową w nowej bazie \(\displaystyle{ \frac{}{e1}= e _{1}+2e _{2}}\),
\(\displaystyle{ \frac{}{e2} = -2e _{1} - 3e _{2}}\)
w przestrzeni z bazą
- Yaco_89
- Użytkownik
- Posty: 992
- Rejestracja: 1 kwie 2008, o 00:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tychy/Kraków
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 204 razy
w przestrzeni z bazą
Trzeba znaleźc odpowiednie macierze:
-macierz odwzorowania w pierwszej bazie:
\(\displaystyle{ F=\begin{bmatrix} 4&-2\\6&-3\end{bmatrix}}\)
-macierz przejścia z drugiej bazy do pierwszej
\(\displaystyle{ P=\begin{bmatrix} 1&-2\\-2&-3\end{bmatrix}}\)
-macierz przejścia z pierwszej bazy do drugiej:
\(\displaystyle{ Q=P ^{-1}}\)
a szukaną macierz otrzymasz wykonując mnożenie \(\displaystyle{ Q \cdot F \cdot P}\)
-macierz odwzorowania w pierwszej bazie:
\(\displaystyle{ F=\begin{bmatrix} 4&-2\\6&-3\end{bmatrix}}\)
-macierz przejścia z drugiej bazy do pierwszej
\(\displaystyle{ P=\begin{bmatrix} 1&-2\\-2&-3\end{bmatrix}}\)
-macierz przejścia z pierwszej bazy do drugiej:
\(\displaystyle{ Q=P ^{-1}}\)
a szukaną macierz otrzymasz wykonując mnożenie \(\displaystyle{ Q \cdot F \cdot P}\)
Ostatnio zmieniony 21 sie 2009, o 17:29 przez Yaco_89, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 1958
- Rejestracja: 16 kwie 2009, o 16:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 361 razy
w przestrzeni z bazą
Wskazówka:
z liniowości przekształcenia \(\displaystyle{ f}\) mamy :
\(\displaystyle{ f(\frac{}{e1})=f( e_{1} +2 e_{2} )=f(e_{1})+2f(e_{2})=...}\)
Podobnie wyznacz \(\displaystyle{ f(\frac{}{e2})}\).
Następnie wpisz te współczynniki w odpowiednią macierz.
z liniowości przekształcenia \(\displaystyle{ f}\) mamy :
\(\displaystyle{ f(\frac{}{e1})=f( e_{1} +2 e_{2} )=f(e_{1})+2f(e_{2})=...}\)
Podobnie wyznacz \(\displaystyle{ f(\frac{}{e2})}\).
Następnie wpisz te współczynniki w odpowiednią macierz.